Totale Duitse tarweoogst lager dan vorig jaar

De gemiddelde hectareopbrengst voor tarwe van 7,5 ton per hectare kan de daling van het areaal in Duitsland niet compenseren. De totale opbrengst is lager dan vorig jaar.

Totale+Duitse+tarweoogst+lager+dan+vorig+jaar
© Koos van der Spek

Dat blijkt uit het tweede oogstrapport van het Deutsche Bauernverband (DBV). Uit het rapport komt naar voren dat de graanoogst bij onze oosterburen door regenval trager verloopt dan in voorgaande jaren.

'De oogst van wintertarwe is in verschillende regio's heel anders verlopen. Voor de voortgang van de oogst hebben we stabiele en droge weersomstandigheden nodig. Als er bij het oogsten meer vertraging is, kost dit niet alleen de opbrengst, maar vermindert het ook de kwaliteit', zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.


Huidige schattingen

Op basis van de tot dusver geoogste tarwe ligt het landelijk gemiddelde bij tarwe op 7,5 ton per hectare. Volgens de huidige schattingen zal het totale oogstvolume van 21,4 miljoen ton aanzienlijk lager zijn dan de 22,8 miljoen ton vorig jaar. Het vijfjarig gemiddelde (2015-2019) is 23,3 miljoen ton tarwe.

Reden hiervoor is het verminderde areaal van 2,84 miljoen hectare (-7 procent) in het najaar van 2019 door moeilijke zaaiomstandigheden. 'De regen in juni kon de tarweopbrengsten stabiliseren. De resultaten tot dusver zijn niet definitief. We hopen dat gewassen die later afrijpen, hebben kunnen profiteren van betere watervoorziening', zegt Rukwied.


Koolzaad

De oogst van koolzaad is in de meeste Duitse regio's in volle gang en is op veel plaatsen al ver gevorderd. Met een opbrengst van gemiddeld 3,4 ton per hectare liggen de opbrengsten op het meerjarig gemiddelde en is de gemiddelde opbrengst 2,5 procent hoger dan vorig jaar (3,3 ton per hectare).

Met een stijging van bijna 15 procent tot 3,2 miljoen ton is het oogstvolume waarschijnlijk aanzienlijk hoger dan in het voorgaande jaar (2,8 miljoen ton). Het hogere oogstvolume is grotendeels te danken aan de uitbreiding van het areaal met ruim 100.000 hectare naar 953.000 hectare (+11,7 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer