USDA schat tarweoogst iets lager in

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft in het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE)-rapport de wereldwijde tarweproducties voor het seizoen 2020-2021 met 4 miljoen ton naar beneden bijgesteld.

USDA+schat+tarweoogst+iets+lager+in
© Haijo Dodde

In het junirapport ging USDA nog uit van een wereldtarweoogst van ruim 773 miljoen ton. Deze maand wordt de oogst geraamd op 769 miljoen ton. Met name voor de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en Marokko worden de oogstresultaten lager ingeschat. Ondanks de verlaging is de productieprognose nog steeds wel zo'n 4,5 miljoen ton hoger dan vorig jaar. Toen kwam de wereldproductie op bijna 765 miljoen ton tarwe.

De productie in de EU verlaagde USDA met 1,5 miljoen tot 139,5 miljoen ton. Vooral voor Spanje en Frankrijk lijken de opbrengstprognoses nu minder positief dan een maand geleden. Mocht deze productie inderdaad worden gerealiseerd, dan is het de laagste sinds het seizoen 2012-2013. Vorig jaar oogstten de EU-lidstaten bij elkaar nog 155 miljoen ton.


VS oogst minder dan 50 miljoen ton

De 1,5 miljoen ton lagere productie voor de VS komt vooral voor rekening van wintertarwe. De Amerikaanse tarweoogst wordt inmiddels geraamd op minder dan 50 miljoen ton. Ook in Rusland lijken de opbrengsten van wintertarwe tegen te vallen. Dit wordt voor een deel gecompenseerd door zomertarwe. De Russische productie is 500.000 ton naar beneden bijgesteld op 76,5 miljoen ton. Dat is nog steeds 3 miljoen ton meer dan in 2019-2020.

Opmerkelijk is de verlaging van de tarweopbrengsten in Marokko. Gebaseerd op lokale overheidsgegevens gaat USDA nu uit van een totale tarweoogst van 2,7 miljoen ton in het Noord-Afrikaanse land. In juni was die raming nog 800.000 ton hoger. Overigens is de verwachte tarweoogst voor Marokko de laagste sinds 2007-2008.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer