Gele+roest+in+wintertarwe+neemt+opnieuw+iets+toe
Nieuws
© Eigen Foto

Gele roest in wintertarwe neemt opnieuw iets toe

De aantasting van gele roest in wintertarwe is de afgelopen week weer iets toegenomen. Daarnaast is er bruine roest gevonden.

Dat blijkt uit de ziektebarometer van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). De graanziektebarometer is een weergave van het verloop van aantasting van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe gedurende het seizoen. De aantastingen worden wekelijks bepaald op de SPNA-proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard.

Uit de ziektebarometer van deze week blijkt dat de aantasting van gele roest op beide proefboerderijen weer iets is toegenomen. In de aantasting van septoria is ten opzichte van vorige week niets veranderd. Op Ebelsheerd is in het ras Bergamo een beginnende aantasting van bruine roest waargenomen.

De waarnemingen zijn gedaan in een reeks van zes rassen met verschil in resistentieniveau en in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden. Het gaat om de rassen: Benchmark, Bergamo, Bennington, Talent, Porthus en Gleam.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer