Wereldwijde recordoogst voor tarwe verwacht

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de tarweproductie voor het seizoen 2020-2021 met bijna 5 miljoen ton naar boven bijgesteld.

Wereldwijde+recordoogst+voor+tarwe+verwacht
© Haijo Dodde

In het rapport van de World Agricultural Supply and Demands Estimate (Wasde) van juni gaat USDA uit van een totale tarweoogst van ruim 773 miljoen ton. De beschikbaarheid van tarwe voor komend seizoen wordt nog eens vergroot, doordat ook de beginvoorraden hoger zijn berekend.

Dat de wereldproductie van tarwe afstevent op een nieuw record, komt onder meer voor rekening van India en Australië. Voor India gaat USDA uit van een tarweoogst van 107 miljoen ton. Dat is 4,2 miljoen ton meer dan bij de eerste prognose voor komend teeltseizoen van een maand geleden.


Betere omstandigheden in Australië

De tarweproductie in Australië wordt 2 miljoen ton hoger ingeschat op in totaal 26 miljoen ton. In Australië zijn de groeiomstandigheden voor tarwe aanmerkelijk beter dan voorgaande twee teeltseizoenen. Toen kwam de productie niet verder dan 17,6 miljoen ton in 2018-2019 en 15,2 miljoen ton in 2019-2020.

Ook voor landen als China en Turkije is de verwachte tarweoogst naar boven bijgesteld. Maar voor de Europese Unie en Oekraïne zorgen de extreem droge groeiomstandigheden ervoor dat de opbrengstpotentie lager wordt ingeschat.

Voor de Europese Unie rekent USDA nu met een tarweopbrengst van 141 miljoen ton. Dat is 2 miljoen lager dan verwacht op basis van het ingezaaide areaal en de omstandigheden in mei. Vorig seizoen produceerden de Europese lidstaten samen nog bijna 155 miljoen ton tarwe. Voor Oekraïne is de prognose nu 26,5 miljoen ton ten opzichte van 28 miljoen ton vorige maand.


Exportpositie Rusland verbetert

USDA gaat ervan uit dat de positie van Rusland op de exportmarkt verder verbetert omdat er vanuit de Europese Unie en Oekraïne minder tarwe beschikbaar is. De verwachting is verder dat het exportvolume vanuit Australië komend afzetseizoen verdubbelt ten opzichte van vorig jaar.

Het totale verbruik van tarwe stijgt iets ten opzichte van de voorgaande jaren. Opvallend is de trend dat geleidelijk wereldwijd minder tarwe wordt verwerkt in veevoer. Dat lijkt dit jaar onder meer een gevolg van de beschikbaarheid van voldoende mais voor de veevoerfabrikanten.


Wereldvoorraad naar recordvolume

De grotere beschikbaarheid van tarwe in het junirapport van Wasde zorgt ervoor dat de berekende theoretische tarwevoorraden alleen maar toenemen. De totale wereldvoorraad aan tarwe op 1 juli 2021 wordt nu geraamd op een recordvolume van 316 miljoen ton.


Het is opmerkelijk dat behalve in China ook in India grote hoeveelheden aan tarwe opgeslagen liggen. Vanaf het seizoen 2018-2019 tot de prognose voor 2020-2021 stijgt de berekende tarwevoorraad in het land van 17 miljoen ton tot bijna 31 miljoen ton. Voor India is 31 miljoen ton genoeg om het land voor zestien weken van tarwe te voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer