Saneringspot varkenshouderij naar 455 miljoen euro

Minister Carola Schouten van LNV verhoogt het subsidieplafond voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) met 275 miljoen euro tot 455 miljoen euro. De verhoging is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Saneringspot+varkenshouderij+naar+455+miljoen+euro
© Twan Wiermans

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief informeert ze de Kamer over de voortgang van de Srv. In eerste instantie stelde Schouten 180 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. Dat bood ruimte aan 124 locaties. Maar in totaal kwamen er 502 aanvragen binnen voor de regeling, waarvan 407 voldoen aan de gestelde vereisten. 10 aanvragers trokken de regeling zelf in, 40 van hen voldeden niet aan de gestelde drempelwaarde voor de geur en nog eens 40 voldeden niet aan het Besluit emissiearme huisvesting.

De aanvragen komen voor het grootste deel van vleesvarkensbedrijven (176). Verder meldden zich 133 vermeerderingsbedrijven, 80 gesloten bedrijven en nog eens 18 'overige' bedrijven. Met de 407 erkende aanvragen zijn 910.645 varkensrechten gemoeid, 802.243 in de regio Zuid en 108.402 in de regio Oost.

De eerste varkenshouders hebben inmiddels een subsidiebeschikking ontvangen. Het streven is om uiterlijk in de loop van juli 2020 op alle 407 aanvragen die daarvoor in aanmerking komen positief te hebben beschikt.

In de brief aan de Kamer schrijft de minster dat ze het belangrijk vindt dat er voor de 40 bedrijven die niet voldoen aan de vereisten van de Srv voor geur, toch perspectief op stoppen is. In overleg met de betrokken provincies en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzoekt ze hoe deze bedrijven toch kunnen worden gefaciliteerd.

Aanvragers die een afwijzing ontvangen vanwege het niet behalen van de drempelwaarde, adviseert het ministerie zich te melden bij een contactpersoon van de provincie of betreffende gemeente. Daarover worden zij in de afwijzingsbrief geïnformeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer