POV: 'Aantal knelpunten omgezet in goede afspraken'

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is tevreden over de eerste nieuwe afspraken die zijn gemaakt door de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de uitvoering van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). 'Een aantal knelpunten is omgezet in goede afspraken', reageert POV-voorzitter Linda Janssen.

POV%3A+%27Aantal+knelpunten+omgezet+in+goede+afspraken%27
© Twan Wiermans

Zo mag een varkenshouder die zijn bedrijf heeft aangemeld voor de Srv, beginnen met het slopen van het binnenwerk, zodra de dieren eruit zijn. Hij hoeft daarmee niet te wachten tot de achtmaandencontrole is geweest, zoals oorspronkelijk in de regeling stond. Wanneer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daarvoor komt, voldoet het wanneer de muren, het dak en de mestputten nog aanwezig zijn.

Ook maakten CoViVa en het landbouwministerie afspraken over de termijn waarop de NVWA komt om de gebouwen te controleren voor er mag worden overgegaan tot sloop. De afspraak is nu dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) binnen twee dagen van de melding, dat is voldaan aan de acht maanden, de volledigheidstoets uitvoert.


Daarna heeft de NVWA maximaal twee weken om de controle uit te voeren, waarbij de inzet van de NVWA is om dit sneller te doen. Tot slot heeft RVO.nl dan nog twee werkdagen nodig om het voorschot uit te betalen. Binnen drie weken nadat de laatste varkens zijn weggegaan, kan een ondernemer dan beginnen met de fysieke sloop van de gebouwen.


Varkenshouder niet de dupe

Punt van zorg blijven volgens Janssen de termijnen die in de beschikking staan. Die noemt zij ambitieus. in de praktijk leeft de zorg of die wel kunnen worden gehaald door bijvoorbeeld doorlooptijden bij vergunningwijziging of het niet beschikbaar zijn van sloopbedrijven.

'De POV vindt dat het overschrijden van termijnen door zaken die niet in de invloedssfeer van de varkenshouder liggen, niet tot gevolg mag hebben dat de subsidie wordt ingetrokken of moet worden terugbetaald. Voor 15 juli moeten de eerste handtekeningen worden gezet. Wij hopen daarvoor duidelijkheid te hebben op dit punt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer