Stoppende varkensboer mag deel stikstofruimte houden

Voormalige varkenshouders mogen een deel van hun stikstofruimte houden om andere activiteiten op hun bedrijf door te zetten. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant besloten.

Stoppende+varkensboer+mag+deel+stikstofruimte+houden
© Nieuwe Oogst

Door de aanpassing van de Beleidsregel natuurbescherming mogen stoppende boeren maximaal 15 procent gebruiken van de stikstofruimte van de vergunning voor het houden van varkens. Dit is te beschouwen als een vorm van intern salderen. Op deze manier houden de ondernemers, die deelnemen aan de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderij, toch toekomstperspectief op dezelfde locatie.

Het besluit voor de aanpassing is door Gedeputeerde Staten genomen na overeenstemming met zowel andere provincies als de minister van landbouw. De wijzigingen zijn het gevolg van ervaringen in de praktijk met de beleidsregels en ontwikkelingen in wet- en regelgeving. In december 2019 is de betreffende beleidsregel ook al een keer door alle provincies bijgesteld voor de regels rond in- en extern salderen.

Perspectief

'Vanuit de agrarische sector kregen we signalen dat sommige ondernemers huiverig waren om van deze subsidie gebruik te maken', geeft landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver aan. 'Zij twijfelden, omdat ze andere activiteiten op hun bedrijf wel wilden voortzetten of uitbreiden. Door de bestaande regel op deze manier aan te passen, bieden we deze groep perspectief.'

ZLTO spreekt van prima aanpassingen, die alternatieve bestemmingen voor stoppende varkenshouders gemakkelijker mogelijk maken. Bestuurder Janus Scheepers: 'Ik ben tevreden dat ondernemers 15 procent van de stikstofruimte mogen houden voor de ontwikkeling van hun locatie.'

Noodzaak

De beleidsregel moet nog aangepast worden op het gebied van verleasen en extern salderen. De uitwerking daarvan is nog niet afgerond door provincies en het rijk. Brabant staat op het standpunt dat het noodzakelijk is dat deze regels snel worden opgesteld om ontwikkelingen door te kunnen laten gaan.

Provincie Noord-Brabant heeft samen met de andere provincies besloten om deze wijziging nu al door te voeren, zodat varkenshouders die zich aangemeld hebben voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen dit mee kunnen nemen in hun besluit om wel of niet definitief deel te nemen aan de subsidieregeling.

Latente ruimte

Bij de volgende aanpassing zou Scheepers graag zien dat bedrijven hun latente ruimte mogen houden om bij omschakeling naar stikstofarme systemen een gedeelte ervan te verkopen of verleasen zodat ze de investeringen kunnen betalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer