Grondbezitters+en+telecombedrijven+oneens+over+vergoeding
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Grondbezitters en telecombedrijven oneens over vergoeding

De grondeigenaren en grondgebruikers zijn het niet eens geworden met de telecombedrijven over een vergoeding voor de aanleg van glasvezelkabels over hun land. De onderhandelingen tussen de beide partijen zijn zonder resultaat definitief beëindigd.

LTO Nederland, Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten en LandschappenNL onderhandelen sinds 2017 met de grote telecombedrijven over een passende vergoeding bij aanleg van glasvezelkabels. De telecomsector heeft het eindbod van de samenwerkende grondeigenaren en -gebruikers afgewezen. Er is volgens de samenwerkende organisaties geen bereidheid bij de telecombedrijven om aan de eigenaren een marktconform tarief te betalen.


De vertegenwoordigende partijen van de grondeigenaren hebben nu een modelcontract opgesteld, zodat ook de afdelingsbesturen van LTO zelf de onderhandelingen aan kunnen gaan met het telecombedrijf over het gewenste tracé. Het tarief dat daarbij wordt genoemd is een eenmalig bedrag van 1.000 euro plus 4,91euro/meter.

De meeste telecomkabels worden in de berm van openbare wegen gelegd, maar soms kiest het telecombedrijf voor een tracé door particuliere grond. Voor de aanleg van kabels in particuliere grond – gedoogplichtig of niet-gedoogplichtig – bleek geen overeenstemming over vaste en variabele vergoedingen te kunnen worden bereikt. Volgens LTO vinden de telecombedrijven dat boeren de kabels moeten gedogen.

Het ontbreken van een overeenkomst kan volgens LTO sommige gevallen leiden tot vertraging van de aanleg van snel internet in het buitengebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer