Boeren+voelen+zich+bedreigd+door+Wageningse+plannen
Nieuws
© Mooi Wageningen

Boeren voelen zich bedreigd door Wageningse plannen

Het toekomstperspectief voor boeren in het Binnenveld bij Wageningen wordt bedreigd door de plannen van de gemeente met het gebied. Ze vrezen dat landbouwgrond plaats moet maken voor energieparken.

Dat bleek deze week tijdens een digitale bijeenkomst waar inwoners en belanghebbenden hun reactie konden geven op het plan dat in juni door de gemeenteraad wordt behandeld. Boeren vinden dat energieopwekkinge niet samen kan gaan met de geplande verduurzaming van landbouw in hetzelfde gebied.

'Als georganiseerde boeren rond de stad horen we de wensen rond verduurzaming van energie en landgebruik. Maar we vragen daarbij van de gemeente respect voor onze werkomgeving en constructief overleg. We ervaren dit onvoldoende uit de reacties op onze eerdere inbreng, voelen ons niet gehoord en begrijpen niet waarom er niet op onze open uitnodiging tot overleg is ingegaan', aldus André Rotteveel. Hij sprak namens LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei.


'Bijzonder marktverstorend'

Ook de agrarische natuurvereniging Het Binnenveld vindt het geen goede zaak dat Wageningen verkoop van gronden in het Binnenveld voor de aanleg van zonneparken geheel overlaat aan de afweging van de grondeigenaren zelf. 'Omdat dit bijzonder marktverstorend werkt', zegt een woordvoerder.

'Wanneer nu zonneparken in het Binnenveld worden toegestaan, ook al is het tijdelijk, zullen grondeigenaren hun grond daarvoor vrij willen houden. Daardoor wordt het toekomstperspectief voor boeren in het Binnenveld bedreigd. Terwijl een duurzame vorm van landbouw een grote, positieve bijdrage levert aan het verhogen van de biodiversiteit en aan het natuur-en landschapsbeheer.'

Het gemeentebestuur zegt geen wettelijke mogelijkheden te hebben om de verkoop van grond voor zonnevelden direct te beïnvloeden. Ook vindt het bestuur dat de transformatie van het Binnenveld juist kansen biedt voor boeren, in plaats van beperkingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer