IRS: 'Bewaar geduld bij grondbewerking'

Bietentelers moeten op het juiste moment de grond bewerken en het zaaibed voorbereiden. Door de natte weersomstandigheden vraagt dat op dit moment vooral om geduld.

IRS%3A+%27Bewaar+geduld+bij+grondbewerking%27
© IRS

Door de zachte en natte maanden die we achter de rug hebben, is er op het land nog weinig activiteit waar te nemen. Een goede vorstperiode die voornamelijk op de kleigronden de structuur kan verbeteren, lijkt deze winter uit te blijven.

Het wachten is nu op drogend weer en de juiste temperatuur om het land klaar te leggen en te zaaien. 'Dat vraagt, ook naarmate het voorjaar vordert, om geduld. Van bieten zaaien voor 1 maart is dit seizoen geen sprake. Dat neemt het risico op schieters fors weg', meldt het IRS.

Zware en lichte grond

Zodra een klei- of zware zavelgrond opgrijst en de bovenste 10 à 15 centimeter van de grond een mooie, voldoende droge structuur heeft, is de grond geschikt om te berijden. 'Het vraagt soms geduld om niet te snel het land op te gaan. Te lang wachten kan echter groeidagen en daarmee opbrengst kosten. Het juiste moment kiezen blijft met wisselvallig weer dan ook lastig', aldus het IRS.

Wanneer de grond bekwaam is, kan een lichtere grond worden bewerkt. Een eenduidige voorkeur voor ploegen, spitten of cultivateren is er niet. Op lichte zavelgronden kan ploegen zowel in het najaar als in het voorjaar. Een lichte grond kan ook worden gespit of met een cultivator worden klaargelegd. Bij beide methoden is het eveneens van belang om de grond na bewerken aan te drukken met een rol of vorenpakker, luidt het advies van het IRS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer