Kritiek+op+onteigenen+Friese+grond+voor+natuur
Nieuws
© Peter Urbanus

Kritiek op onteigenen Friese grond voor natuur

Een kwalijk iets. Hiermee reageren verschillende boeren op het voornemen van provincie Fryslân om grond te kunnen onteigenen voor nieuwe natuur. Ze uitten hun onvrede onlangs tijdens een CDA-bijeenkomst in Easterein.

'CDA-gedeputeerde Sander de Rouwe gaf aan dat het CDA staat voor hun boeren. Maar dat staat haaks op het beleid dat de provincie grond wil onteigenen', vindt melkveehouder Minne Holtrop uit Delfstrahuizen. 'De provincie stelt dat het allemaal wel meevalt. Maar we hebben al zoveel gedoe gehad met de aanwijzing van Natura 2000-gebieden. We moeten voorkomen dat we nu weer dezelfde fouten maken.'

Provincie Fryslân wil grond kunnen onteigenen voor natuur. Dat blijkt uit de nota grondbeleid waarover in april in de Provinciale Staten wordt gesproken.

'Plannen komen stil te liggen'

De provincie geeft aan dat verschillende natuurinrichtingsplannen vertragen of stil komen te liggen, doordat sommige cruciale sleutelpercelen niet op basis van vrijwillige verkoop kunnen worden verkocht, doordat een eigenaar niet wil verkopen of doordat er een te hoge prijs voor wordt gevraagd. Volgens de provincie komt hiermee het Natuurpact in gevaar.


De provincie ziet onteigenen als laatste redmiddel. Alleen als het gaat om de allerlaatste hectares in een groot aaneengesloten gebied, waar het succes van het hele programma op hangt, is onteigening mogelijk.

Volgens CDA-Statenlid Maaike Prins moet de provincie in 2027 het Natuurnetwerk Nederland in Friesland hebben voltooid. 'Dat redden we niet. Het gaat om de allerlaatste stukjes. Het is absoluut niet de bedoeling dat er zomaar onteigend gaat worden', maakte ze duidelijk.

Eensluidend advies

LTO Noord wil met de partners uit de Provinciale Commissie Landelijk gebied tot een eensluidend advies over de wijzigingen in het grondbeleid komen richting provincie, geeft regiobestuurder Tineke de Vries aan. 'We hebben nog veel vragen. Voor hoeveel percelen wil de provincie deze maatregel nemen, bijvoorbeeld.'

Volgens De Vries zitten er meerdere kanten aan het verhaal. 'Het is op dit moment te makkelijk om te zeggen: 'We zijn ertegen en we gaan de trekkers voor de deur zetten.' Het kan wellicht ook een oplossing zijn voor een bepaalde ondernemer. We blijven er bovenop zitten.'

Friesland was een van de weinige provincies die nog niet kon onteigenen voor natuur. 'Dit is niet de eerste discussie. Tot nu toe hebben we het buiten de deur kunnen houden', besluit regiobestuurder De Vries.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer