Veel kritiek Europees Parlement op EU-begroting

Het Europees Parlement (EP) kan het akkoord over de meerjarenbegroting, dat de Europese Raad van regeringsleiders eerder deze week sloot, niet goedkeuren. Het EP vindt dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de toekomst van de Europese Unie.

Veel+kritiek+Europees+Parlement+op+EU%2Dbegroting
© Europese Unie 2020

Het EP debatteerde donderdag 23 juli over de moeizaam tot stand gekomen meerjarenbegroting (MFK) voor de periode 2021 tot en met 2027 van 1.074 miljard euro en een coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Een resolutie die het akkoord afkeurt, kan op grote steun rekenen.

Het EP stemde dinsdag tegen de meerjarenbegroting. In een resolutie die met grote meerderheid werd aangenomen betreurt het parlement het vooral dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de toekomst. Een meerderheid wil dat er meer wordt geïnvesteerd in zaken die belangrijk zijn voor de toekomst van Europa. Hieronder vallen gezondheid, wetenschap, klimaat en jeugd.

Het Europees Parlement


Ook wijst het parlement het budget af als er geen bindende afspraken komen over nieuwe middelen waarmee de EU de eigen financiering kan ondersteunen. De regeringsleiders hebben voorgesteld een Europese belasting op plastic, CO2 en digitale en financiële transacties in te voeren. Ook wil een meerderheid in het EP harde garanties dat landen die de rechtsstaat niet handhaven geen EU-subsidies meer krijgen.

‘We zijn niet bereid om de MFK-pil te slikken’, zei Europarlementariër Manfred Weber (EVP). Ook Iratxe García, de leider van de S&D-fractie, zegt de vermindering niet te accepteren. 'In een tijd waarin we onze strategische autonomie moeten versterken en verschillen tussen de lidstaten moeten verkleinen.'


Akkoord is startpunt

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad hield het parlement tijdens het debat, dat aan de stemming over de resolutie voorafging, voor dat het akkoord een startpunt is. 'Er is nog veel werk aan de winkel.'

Premier Mark Rutte heeft met zijn opstelling tijdens de EU-top veel kritiek geoogst in het EP. Hij wist een hogere korting van 1,9 miljard euro op de Nederlandse EU-afdracht af te dwingen. Het EP wil juist af van die kortingen voor lidstaten.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zit de EU door de 'vrekkige' opstelling van een aantal landen 'opgescheept met een ouderwets EU-budget'. Hij heeft onder meer kritiek op bezuinigingen op de budgetten voor innovatie, wetenschappelijk onderzoek en digitalisering.


Flink gesneden

'Onderdelen die noodzakelijk zijn om Europa klaar te stomen voor de toekomst. Maar mede door het zuinigheidsfetisjisme van Rutte is hierin flink gesneden. Gelukkig kiest het parlement ervoor deze onderwerpen overeind te houden', zegt Eickhout.

Waar Eickhout juist blij is met de ondersteuning van landen die door de coronacrisis in zwaar weer zitten, noemt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP dit onderdeel van het akkoord een 'historische vergissing'.


Schuldenunie

De SGP'er hekelt ook het voorstel voor Europese belastingen en staatsleningen die het coronafonds van 750 miljard euro moeten gaan vullen. 'De Europese Unie wordt nu een schuldenunie. We schuiven problemen door naar nieuwe generaties', zegt Ruijssen. Hij ziet in de bestaande EU-begroting al voldoende mogelijkheden om landen te helpen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer