Europees+Parlement+wil+steunplan+voor+landbouw
Nieuws
© Europees Parlement

Europees Parlement wil steunplan voor landbouw

De landbouwcommissie van het Europees Parlement eist dringende maatregelen om het landbouwsysteem van de EU te beschermen tegen de economische gevolgen van de coronaviruspandemie.

'Deze ernstige situatie vereist dringende maatregelen om de sector in staat te stellen te blijven functioneren in het licht van deze ongekende crisis', schrijft voorzitter Norbert Lins van het landbouwcomité in een brief aan onder meer EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Lins stelt onder meer voor om tot eind 2020 af te kunnen wijken van de voorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarnaast willen de landbouwwoordvoerders in het Europees Parlement dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen een hoge prioriteit krijgen in het goederenvervoer, net als medicijnen en voedsel.

Ontheffingen voor seizoenswerk

Het Europees Parlement wil ook dat ontheffingen voor grenscontroles worden verleend aan buitenlandse werknemers die in de land- en tuinbouw seizoenswerk willen doen. Deze zouden eventueel met gecontroleerd groepsvervoer naar landbouwgebieden mogen reizen.

De landbouwministers van de EU vergaderen woensdag 25 maart over deze en andere voorstellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer