Laatste akte Europees Parlement voor brexit

Het voltallige Europees Parlement stemt woensdag over het verdrag dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 januari regelt. Uit stemmingen in deelcommissies bleek vorige week al dat een overgrote meerderheid ermee instemt.

Laatste+akte+Europees+Parlement+voor+brexit
© Europees Parlement

Een gewone meerderheid is voldoende. Voorafgaand aan de stemming rond 18 uur voeren de parlementariërs nog een debat met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Diverse Nederlandse afgevaardigden zullen met enige tegenzin instemmen met het terugtrekkingsakkoord. Esther de Lange (CDA) doet dat met pijn in het hart. Zij kijkt al vooruit naar de gesprekken over de toekomstige relatie. Het parlement zal er volgens haar op toezien dat er 'geen uitverkoop van onze interne markt' komt.

'Er staat veel op het spel bij de spannende onderhandelingen over onze toekomstige relatie', zegt ook Bas Eickhout (GroenLinks). Peter van Dalen (ChristenUnie) stemt 'met frisse tegenzin' voor het akkoord. 'Want ik betreur de brexit zeer.'

Ook Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt het vertrek jammer. 'Maar de Britten hebben er het recht toe.' Hij heeft 'grote zorgen over de Nederlandse vissers, agri-exporteurs en andere handelaren'.

Bullebak

De sociaaldemocratische fractie met daarin de PvdA neemt woensdag 'met een lach en een traan' afscheid van de Britse collega’s. Europarlementariër Agnes Jongerius denkt dat premier Boris Johnson uit is op 'een belastingparadijs waar multinationals in het zonnetje worden gezet'.

Jongerius: 'Maar wij laten ons niet afschrikken door dreigementen van een bullebak. Een eerlijk speelveld en gelijk loon voor gelijk werk staan voor ons voorop in de komende onderhandelingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer