Groenen+willen+5%2E000+miljard+euro+voor+duurzaam+herstel+EU
Nieuws
© Europees Parlement 2020

Groenen willen 5.000 miljard euro voor duurzaam herstel EU

De Europese Groenen verwachten dat de EU twaalf jaar en 5.000 miljard euro nodig heeft om te herstellen van de coronacrisis en een veerkrachtige, duurzame economie op te bouwen.

Nederland zal volgens Bas Eickhout (GroenLinks) 'een aantal taboes moeten laten sneuvelen', waaronder het plafond voor de EU-meerjarenbegroting van 1 procent van het Europees bruto inkomen, het aangaan van meer gezamenlijke schulden en nieuwe Europese inkomsten door bijvoorbeeld een belasting op kerosine.

De Europese Commissie komt naar verwachting volgende week met haar voorstellen voor de nieuwe meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 met daaraan gekoppeld een herstelfonds. De groene fracties leggen hun ideeën hierover nu op tafel. Eickhout zegt dat de EU 'geen tijd en geen geld heeft om terug te keren naar de oude economie'.

Rampenplan nodig

Volgens De Groenen moeten de nationale zorgstelsels in de EU op korte termijn worden versterkt en beter op elkaar worden afgesteld. En Europa moet onafhankelijk worden van andere landen voor cruciale medische benodigdheden. Ook is een rampenplan voor toekomstige grootschalige virusuitbraken noodzakelijk. 'Je kunt niet steeds de hele economie stopzetten', aldus Eickhout.

De EU moet volgens De Groenen niet gaan bezuinigen de komende jaren, maar investeren. Daarvoor is meer geld uit de lidstaten nodig, omdat de eerste jaren niet alleen op de bereidheid van privé-investeerders kan worden gerekend.


Met de EU-begroting en de lidstaten als garantie kan Brussel geld op de markt lenen en verder uitlenen of schenken aan zwaar getroffen lidstaten. De Europese Centrale Bank zou een grotere rol moeten krijgen om de Europese economie direct te steunen, aldus De Groenen.

De Groenen hebben in het Europees Parlement 67 van 705 zetels in handen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer