Europees parlement eist ambitieuzer klimaatplan

Het Europees parlement dringt in een resolutie aan op ambitieuzere maatregelen om de 'noodtoestand' waarin het klimaat verkeert aan te pakken.

Europees+parlement+eist+ambitieuzer+klimaatplan
© Arno de Snoo

De resolutie werd donderdag met 429 stemmen voor en 225 tegen aangenomen tijdens een zitting in Straatsburg. De oproep komt in aanloop naar de VN-klimaattop in Madrid volgende maand en is bedoeld als politiek drukmiddel op de EU-lidstaten die verdeeld zijn over de aanpak.

Het is ook een steun in de rug van de nieuwe Europese Commissie die op 1 december aantreedt. De nieuwe EC-voorzitter Ursula von der Leyen heeft de ambitie om snel tot een Europese 'Green Deal' te komen. Naar verwachting presenteert vicevoorzitter Frans Timmermans al op 11 december de eerste voorstellen voor het Europese klimaatbeleid de komende vijf jaar.

Milieuministers

Bas Eickhout (GroenLinks) is namens het Europees Parlement delegatieleider voor de klimaattop. Tegenover het ANP zegt hij dat de EU het reductiedoel van 40 procent minder CO2 moet verhogen naar 55 procent. 'Wij willen een ambitieuzere Europese opstelling in Madrid dan de milieuministers en de commissie. Dit is het duidelijkst als het gaat om het verhogen van de Europese CO2-doelstelling.'

CDA-Europarlementariër Esther de Lange steunt de hogere doelstelling, maar stemde tegen de resolutie die spreekt van een 'noodtoestand'. 'Met dat soort symboolpolitiek heb ik weinig. Het klinkt als paniekvoetbal en dat leidt niet tot goede besluiten.'

Europese zetel

De parlementariërs stemden ook voor beëindiging van de maandelijkse, vervuilende reizen voor plenaire zittingen van Brussel naar Straatsburg. De Franse president Macron houdt tot nu toe echter voet bij stuk dat de Europese zetel in de Franse stad blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer