Europees+Parlement+wil+betere+bescherming+bijen
Nieuws
© WUR

Europees Parlement wil betere bescherming bijen

Leden van het Europees Parlement willen dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt verlaagd om bestuivende insecten zoals bijen te beschermen. Zij namen een resolutie aan die gerichte maatregelen mogelijk moeten maken.

Het Europees Parlement heeft nadrukkelijk gewezen op het belang van bestuivers voor de biodiversiteit. Het wil daarom dat reductie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen een gemeenschappelijk streven wordt. Door dat te kwalificeren, kunnen nationale maatregelen om bijen en andere bestuivende insecten te beschermen, worden beoordeeld.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Om de residuen van gewasbeschermingsmiddelen in bijenhabitats verder te verminderen, eist de volksvertegenwoordiging in Straatsburg ook dat een lager middelengebruik centraal onderdeel van het komende Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt.

Tegelijkertijd wordt meer financiële steun gegeven aan onderzoek naar de oorzaken van bijensterfte. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft om een nieuw, grondig onderzoek van de nog toegelaten neonicotinoïden gevraagd.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer