Ministerie onderzoekt belemmeringen voor agrobosbouw
Landbouwminister Carola Schouten laat onderzoek verrichten naar de belemmeringen die de combinatie van bos- en landbouw in de weg staan. Aandachtspunt is onder meer hoe de houtopstanden kunnen vallen onder subsidiabele landbouwgrond.

Schouten kwam deze week op verzoek van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber met een nadere toelichting op haar voornemen om in de komende jaren 10 miljoen nieuwe bomen aan te planten.
De ontwikkeling van agrobosbouw, waarbij teelten en veehouderij worden gecombineerd met houtige gewassen, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Daarom is volgens de minister meer ervaring met agroforestry nodig om de omvang van de voordelen concreter in beeld te krijgen.
Een advies van het Louis Bolk Instituut over de ontwikkeling van agrobosbouw in Nederland wordt door het ministerie van LNV bestudeerd. Ook volgen er aanbevelingen voor voedselbossen van Stichting Voedselbosbouw Nederland.
Uit reacties op het bomenplan blijkt dat boeren vrezen voor de waardedaling en landbouwbestemming van hun grond als daar eenmaal bomen op staan. Schouten wil dergelijke knelpunten wegnemen en bekijkt daarom of de aangeplante boerenbossen kunnen worden aangemerkt als subsidiabele landbouwgrond. Dit zal ook onderdeel uitmaken van de voorstellen voor het Nationaal Strategisch Plan dat in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wordt opgesteld.
Uitzondering Natuurwet
Dik-Faber vroeg de minister ook of ze bereid is om in de Wet natuurbescherming een uitzondering te maken voor agrobosbouw, waardoor dit wordt beschouwd als onderdeel van het landbouwsysteem en niet wordt gezien als houtopstand. In sommige gevallen, zoals bij boomgaarden met hoogstambomen, is dit al het geval.
De bewindsvrouw laat onderzoeken of de wet, of de wijze van uitvoering daarvan, agroforestry tegenwerkt. 'Ik ben bereid hierover in gesprek te gaan met provincies in het kader van de bossenstrategie. Zij voeren dit beleid namelijk uit.'
Agrobosbouw draagt bij aan de klimaataanpak en is goed voor de biodiversiteit. En het is economisch rendabel te maken. Maar wet- en regelgeving maakt het moeilijker voor boeren om de overstap te maken. Daarom heb ik schriftelijke vragen gesteld. https://t.co/tjQLPvk4GO
— Carla Dik-Faber (@carladikfaber) June 23, 2020
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZUI) #692192
Gebruikt, € 5.247
-
Iseki Tractor, compact TU1700 (LIE) #694498
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon onbekend
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Zaterdag24° / 12°20 %
-
Zondag22° / 13°10 %
-
Maandag20° / 12°55 %