ChristenUnie%3A+%27Kabinet+moet+agrobosbouw+stimuleren%27
Nieuws
© Dirk Hol

ChristenUnie: 'Kabinet moet agrobosbouw stimuleren'

De ChristenUnie wil dat het kabinet meer ruimte geeft voor agrobosbouw. Dit kan onder meer door de belemmeringen weg te nemen die de overstap nu in de weg staan. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hierover Kamervragen gesteld.

Agrobosbouw, waarbij op een stuk land ruimte is voor zowel bomen als verschillende gewassen of dieren, draagt bij aan de Nederlandse klimaataanpak en is goed voor de biodiversiteit, vindt ChristenUnie. Maar de strakke scheiding in wet- en regelgeving tussen natuur en landbouw maakt het moeilijker voor boeren om de overstap te maken. Bovendien wordt hun grond bij de overstap veel minder waard.


'Agrobosbouw is een vorm van natuurinclusieve landbouw en biedt veel kansen voor de klimaataanpak en biodiversiteit', zegt Dik-Faber. 'Onze soortenrijkdom staat onder druk en mede daarom verdient agrobosbouw alle ruimte. Agrobosbouw, niet te verwarren met voedselbossen, is relatief onbekend. Terwijl het een economisch rendabele vorm van landbouw is.'


Verdienmodel

Dik-Faber vraagt onder meer of landbouwminister Carola Schouten de genoemde belemmeringen kan opheffen. Zo vraagt zij of de minister in de Wet natuurbescherming (Wnb) een uitzondering kan maken voor agro-ecologische vormen van landbouw, zoals agrobosbouw. Daardoor wordt agrobosbouw beschouwd als onderdeel van het landbouwsysteem en niet gezien als houtopstand.

Verder vraagt Dik-Faber welke mogelijkheden agrarisch ondernemers hebben om tot structurele verdienmodellen te komen met agrobosbouw. En welke mogelijkheden de minister heeft om boeren te verleiden over te stappen op agro-ecologische vormen van landbouw, zoals agrobosbouw. Ook wil ze weten of het Europees landbouwbeleid kan worden ingezet om agrobosbouw te stimuleren. Daarnaast vraagt zij de minister of ze in gesprek wil gaan met de agrarische opleidingen om agrobosbouw onder de aandacht te brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer