Met+gras+en+bomen+eten+van+twee+wallen
Nieuws
© Nely van de Oetelaar

Met gras en bomen eten van twee wallen

Soms is één plus één meer dan twee. De combinatie van melkveehouderij en boomteelt zou dit ook kunnen zijn. Om van twee wallen te kunnen eten zijn wel enkele aanpassingen nodig.

Bij melkveehouder Jan Schapendonk in Udenhout loopt een proef waarbij Boomkwekerij Udenhout op 0,7 hectare gras iep en valse christusdoorn heeft geplant. 'Deze laanbomen staan op een dusdanige afstand van elkaar dat het gras kan worden geoogst en ook het bemesten van dit gras mogelijk is', vertelt projectleider Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut.

Bij deze proef van het Louis Bolk Instituut, Stichting Duinboeren en Streekhuis Het Groene Woud wordt het gras op dezelfde manier geteeld als andere percelen van Schapendonk.

Vijf jaar

'Normaal staan er drieduizend laanbomen op een hectare, maar in deze proef zijn dit er in twee opstellingen omgerekend vijfhonderd en duizend. De bomen blijven vijf jaar staan. We zijn benieuwd of het gras hinder ondervindt van de schaduw van de bomen, maar ook hoe de bomen het doen op dit perceel', licht Van Eekeren toe.

Volgens de projectleider kan deze vorm van agroforestry, multifunctioneel landgebruik, ook elders in Nederland zijn vruchten afwerpen. 'Behalve in Midden-Brabant zijn er ook elders boomgebieden.' Bij deze proef wordt enkel gemaaid, zodat ook de grasopbrengst goed in beeld wordt gebracht. 'Beweiden is ook mogelijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer