Grotere zaaidichtheid onderdrukt onkruid in suikerbieten

Met omgerekend ruim 140.000 planten per hectare lijkt het iets beter te lukken om de onkruiddruk in een perceel suikerbieten te beperken.

Grotere+zaaidichtheid+onderdrukt+onkruid+in+suikerbieten
© Haijo Dodde

Dit is de eerste voorzichtige conclusie na het bekijken van een demoproef met verschillende zaaiafstanden in suikerbieten op een proefperceel in Wieringerwerf. Onderzoeker Henk de Vries van Proeftuin Zwaagdijk gaf daar gisteren een toelichting tijdens de Akkerbouw Innovatiedag van de onderzoeksinstelling.


Proeftuin Zwaagdijk beoordeelt de onkruiddruk in suikerbieten bij vier verschillende zaaidichtheden.
Proeftuin Zwaagdijk beoordeelt de onkruiddruk in suikerbieten bij vier verschillende zaaidichtheden. © Haijo Dodde

De proef in suikerbieten is uitgevoerd met vier verschillende zaaidichtheden, oplopend van ruim 80.000 planten op een hectare tot meer dan 140.000 planten. Als rijafstanden gebruikte De Vries bij inzaai de standaard 50 centimeter en daarnaast 45 en 37,5 centimeter. 'Het lukte me niet om de zaaielementen nog dichter bij elkaar te zetten.' Op de rij varieerde hij de zaaiafstand van 24,5 centimeter tot 16,5 centimeter op z'n krapst.

 

Minder afhankelijk van chemie

De demo is onderdeel van de PPS Duurzame beheersing van onkruiden. Dit vierjarige project wordt uitgevoerd in verschillende gewassen door Proeftuin Zwaagdijk onder auspiciën van BO Akkerbouw. 'Het onderzoek is erop gericht om teeltsystemen te ontwikkelen die minder afhankelijk zijn van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. In suikerbieten is dat een behoorlijke uitdaging', stelt De Vries.


De onkruidproef in suikerbieten is onderdeel van de PPS 'Duurzame beheersing van onkruiden'.
De onkruidproef in suikerbieten is onderdeel van de PPS 'Duurzame beheersing van onkruiden'. © Haijo Dodde

De onderzoeker legt uit dat het doel van de grotere zaaidichtheden is om de bodem sneller te bedekken, zodat bietentelers eerder kunnen stoppen met hun onkruidbespuitingen. 'In de verschillende objecten hier op het demoveld hebben we dit seizoen twee keer gespoten. We zien overal nu wel dat de onkruidbestrijding onvoldoende is geweest, maar ook dat het object met de meeste planten per hectare op dit moment het schoonst is.'


Eenzelfde of betere opbrengst

Uiteindelijk moet na de oogst blijken of met de grotere zaaidichtheden eenzelfde of betere suikeropbrengst wordt behaald, in vergelijking met de standaard zaaiafstand van 50 bij 19 centimeter.

'Vorig jaar hebben we in een kleine test de opbrengsten van 45 en 50 centimeter rijafstand met elkaar vergeleken. Daaruit bleek weinig verschil. In deze nieuwe proef wordt het in elk geval een stevige klus om de bieten op 37,5 centimeter goed uit de grond te krijgen', aldus De Vries.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer