Holland+Solar%3A+%27Het+valt+best+wel+mee+met+al+die+zonneparken%27
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Holland Solar: 'Het valt best wel mee met al die zonneparken'

De provincies Groningen en Drenthe hoeven niet zo benauwd te zijn voor de mogelijk schadelijke gevolgen van grootschalige zonneparken. Dat zegt Holland Solar in een 'blusbrief' aan de provincies.

Holland Solar is de brancheorganisatie van de zonne-energiesector. Zij reageert op de recente brandbrief vanuit de agrosector aan de twee noordelijke provincies. Daarin waarschuwen onder andere Cosun, Avebe en LTO Noord dat de zonneparken de aanvoer van producten in gevaar kunnen brengen en de lokale economie ontregelen. Dat is niet in het belang van de boer, stellen zij.


Holland Solar onderschrijft dat zonneparken het landschap veranderen. 'Maar veranderen doet het al eeuwen en meestal als gevolg van grote maatschappelijke ontwikkelingen.'


Landareaal

De brancheorganisatie wijst vervolgens op het zeer geringe landareaal dat voor zonne-energie nodig zal zijn en op de grote economische baten die deze omschakeling juist oplevert; 'voor bedrijven, de omgeving én voor de agrarische grondeigenaar'.

'Zonne-energie biedt enorm veel kansen en is flexibel toe te passen; van dak en industrieterrein tot onrendabel graskavel. Uiteindelijk is maximaal 0,7 procent van het huidige landbouwareaal nodig.'

Volgens Holland Solar delen veel individuele boeren de zorgen van hun brancheverenigingen niet. 'Zij kiezen voor zonneweides als oplossing voor minder rendabele gronden. Of als ze geen opvolging hebben. Voor hen is een zonnepark een duurzame manier om het bedrijf goed voort te zetten.


Afspraken

De brancheorganisatie vermeldt dat zij met negen organisaties, waaronder Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, afspraken heeft gemaakt over een goede ontwikkeling van zonneparken op land. 'Uitgangspunten zijn een aantoonbare toename van de natuurwaarden, een goede landschappelijke inpassing, meerwaarde voor de omwonenden en tijdelijkheid van de activiteit zonder schade aan bijvoorbeeld de bodem.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer