Brabant+wil+tijdelijk+verbod+zonnepark+op+landbouwgrond
Nieuws
© It’s A Léonie Photography Vaarhorst

Brabant wil tijdelijk verbod zonnepark op landbouwgrond

Een tijdelijk verbod op het realiseren van zonneparken op goede landbouwgrond totdat de zonneladder in werking treedt. Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Brabant heeft woensdag dat verzoek ingediend bij Gedeputeerde Staten.

In navolging van de provincies Friesland en Overijssel wil nu ook Brabant een tijdelijk verbod op zonneparken instellen in afwachting van de komst van de zogenoemde zonneladder. Een zonneladder geeft aan in welke prioriteitsvolgorde op welke locaties zonneparken het beste gerealiseerd kunnen worden.

Goede landbouwgrond komt dan pas als locatie in beeld nadat alle andere mogelijke locaties, waaronder daken, braakliggende terreinen en buffers rondom natuurgebieden, geen optie blijken te zijn.


Productieve landbouwgrond

Hermen Vreugdenhil van ChristenUnie/SGP heeft woensdagochtend namens een ruime meerderheid in de Staten een aantal vragen ingediend bij het college. Doel is het afdwingen van een tijdelijke stop voor de bouw van zonneparken op productieve landbouwgrond.

Hermen Vreugdenhil, Statenlid ChristenUnie/SGP

'Wij willen dat vanaf nu alle aanvragen voor zonneparken in Brabant aan de zonneladder voldoen', licht Vreugdenhil de wens toe. 'Hiermee willen we voorkomen dat investeerders naar Brabant komen nu Friesland en Overijssel al een verbod hebben.'


Omgevingsverordening laat op zich wachten

De zonneladder moet onderdeel worden van de nieuwe Omgevingsverordening van de provincie, maar die laat voorlopig op zich wachten. De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2022.

'We willen niet dat investeerders in dit gat springen en dat wij alleen maar toe kunnen kijken hoe goede landbouwgrond verloren gaat', zegt de fractieleider. 'Wij vragen Gedeputeerde Staten of ze snel met een voorstel willen komen hoe dit juridisch geborgd kan worden.'


Regionale Energie Strategieën

Verder vragen de partijen aan Gedeputeerde Staten of ze kunnen garanderen dat de zonneladder ook wordt toegepast op de plannen voor zonneparken die al zijn opgenomen in de diverse Regionale Energie Strategieën (RES) in Brabant.

Naast ChristenUnie/SGP scharen ook VVD, CDA, Forum voor Democratie, Lokaal Brabant, D66 en 50Plus zich achter dit initiatief. Vreugdenhil: 'Dit is echt een stevig signaal, want het is heel breed gedragen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer