Agrifoodsector+waarschuwt+voor+zonneparken+op+landbouwgrond
Nieuws
© Ruben Meijerink

Agrifoodsector waarschuwt voor zonneparken op landbouwgrond

Zonneparken op landbouwgrond gaan ten koste van werkgelegenheid en de voedselketen. Die waarschuwing geven de voedingsmiddelenconcerns Avebe en Cosun af aan de overheden in Groningen en Drenthe.

In een brandbrief dringen de twee concerns, gesteund door LTO Noord, bij provincies en gemeenten aan op het strikter toepassen van de zonneladder. Dat afwegingskader moet nadrukkelijk worden opgenomen in de provinciale verordeningen, in de regionale energiestrategieën en in gemeentelijk beleid. Zolang dat niet is gebeurd, moet er een moratorium komen op de aanmelding van nieuwe zonneparken op landbouwgrond, vinden de drie partijen.

Ongebreidelde vestiging van zonne-akkers op landbouwgrond kost onherroepelijk agrarische productie. Bovendien levert het minder banen op dan de agrarische sector nu voortbrengt, stellen Avebe, Cosun en LTO Noord. Als er lange tijd geen voedsel kan worden geproduceerd op landbouwgronden, loopt de hele voedselketen averij op, waarschuwen ze. In Noord-Nederland komt dan vooral de rendabele productie en verwerking van zetmeelaardappelen en suikerbieten in gevaar.


Lege fabrieken

Een stabiele toevoer van producten is cruciaal voor het inkomen van de agrarische producenten, de werkgelegenheid bij de verwerkende industrie en toeleveranciers. 'Dan hebben we het over de boeren, de honderden medewerkers van Avebe en Cosun en ook over nog eens duizenden toeleveranciers. Dat kan ook betekenen dat andere boeren, die wel nog leveren aan de coöperaties, hun oogst niet of minder goed kwijt kunnen', waarschuwen de partijen. 'Fabrieken komen leeg te staan en de markt wordt niet of minder beleverd.'

Avebe, Cosun en LTO Noord wijzen er nog eens op dat de zonneladder al wel als staand beleid is ingevoerd in Friesland en ook als uitgangspunt dient voor de nationale omgevingsvisie. De twee afzetcoöperaties stellen dat zij niet kunnen concurreren tegen initiatiefnemers van zonneparken, zolang die worden gesteund door de stimuleringsregeling SDE+.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer