Lokale+VVD%2Dfractie%3A+zonnepanelen+op+6+meter+hoogte
Nieuws
© Leonie Vaarhorst

Lokale VVD-fractie: zonnepanelen op 6 meter hoogte

De Enschedese VVD-fractie heeft er middels een brief bij provincie Overijssel op aangedrongen om zonnepanelen op 6 meter hoogte boven landbouwgrond te onderzoeken. Volgens de partij is deze aanpak in Duitsland een groot succes.

Hoewel de VVD van mening is dat landbouwgrond zoveel mogelijk ontzien moet worden als het gaat om zonnepanelen, wil de partij in oplossingen denken. 'Onderzoek in Duitsland wijst uit dat zonnevelden op landbouwgronden een win-winsituatie kunnen opleveren', aldus fractievoorzitter Joost Nijhuis in de brief.

Als zonnepanelen op een dergelijke hoogte worden geplaatst, zorgt dit volgens de genoemde onderzoeken voor een betere waterhuishouding onder de panelen, juist bij hetere zomers. Dat zorgt voor betere landbouwopbrengsten en maakt het oppervlak een 'insecten-eldorado'. 'En mits omzoomd door hagen wordt een zonnepark een prachtige biotoop voor kleinwild.'

Op die manier zou het kiezen voor deze optie er volgens de VVD voor zorgen dat 'de boer niet de dupe wordt van de energietransitie, maar mede-beneficial'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer