Mifood stopt gezondheid in een flesje

We zouden dagelijks een gevarieerde mix van 500 gram groenten en fruit moeten eten, maar de meeste mensen komen niet in de buurt. Directeur Raymond Nolet van Mifood in Venlo wil naar een grote verschuiving in ons eetpatroon en ons hele leven. De Limburgse agrofoodsector zou daar weleens de perfecte omgeving voor kunnen vormen.

Mifood+stopt+gezondheid+in+een+flesje
© Kiempunt Limburg

Mifood in Venlo maakt innovatieve groente- en fruitproducten, waarbij vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en antioxidanten maximaal behouden blijven. Ruim een jaar geleden is Maastricht University in opdracht van Mifood gestart met een drie jaar durend humane food interventieonderzoek naar de impact van bioactieve stoffen op de gezondheid.

In totaal nemen in die drie jaar tweehonderd mensen deel aan het onderzoek. Zij nuttigen dagelijks verschillende mixen, in vloeibare of droge vorm. De deelnemers komen wekelijks terug naar Maastricht voor verschillende testen.

Gepersonaliseerde voeding is een volgende stap in de ontwikkeling

Raymond Nolet, directeur Mifood

Resultaten

Tussentijdse resultaten zijn er, maar directeur Raymond Nolet van Mifood houdt zijn kaken daarover op elkaar. 'De enthousiaste ondernemer in mij is ongeduldig en wil het liefst van de daken schreeuwen welke stappen we in weerstandsverhoging tegen welvaartsziekten kunnen zetten', zegt hij.

'Maar ik weet ook dat serieus wetenschappelijk onderzoek tijd kost en dat we moeten wachten op de eindresultaten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we hiermee echt gaan aantonen hoeveel goeds de juiste voeding ons kan brengen.'

Vloeibare mix

Een van de producten van Mifood is de vloeibare Joycie, die volledig bestaat uit fruit, groente en thee. Het bedrijf heeft hierbij rassen geselecteerd met hoge percentages bioactieve stoffen. Joycie is in vier varianten al online te bestellen voor de eerste aanhangers.

Ook zijn er 'pearls'. Hierbij is de groente- en fruitmix op een drager van onder andere haver gezet. Dat wordt gedroogd en van een extra coating van groente en fruit voorzien.

Doelgroep

Zit de gemiddelde consument wel te wachten op een uitgekiende mix uit een flesje of zakje? 'Opvallend is dat 50-plussers hier vooral interesse in hebben. Zij zoeken naar een manier om de volgende fase van hun leven zo gezond en vitaal mogelijk te leven. Gezonde voeding is voor hen belangrijker voor een langer leven', constateert Nolet.

'Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om die gezonde voeding zelf te kopen, te bereiden en te eten. Maar dat kost tijd en energie. Bovendien moet je goed weten wat je doet. Als je broccoli iets te lang kookt, zijn de bioactieve stoffen al kapot.'

Diervoeding

Nolet heeft in zijn carrière al veel voorbeelden in de praktijk gezien van de impact van gezonde voeding. Dat was al bij diervoeding. 'Ik werkte voor de mengvoerindustrie en dan zie je wat rantsoenaanpassingen met een dier doet. Als bijvoorbeeld de vacht van een paard glimt, dan weet je: die is gezond', zegt hij.

'Dat is bij varkens niet anders. Betere groei, socialere dieren, meer weerstand, minder ziektes: met de juiste samenstelling van de voeding kun je dat sturen. Het is niet meer dan logisch dat dat grotendeels ook voor mensen geldt. Het is nu zaak dat we veel meer in detail gaan onderzoeken wat dan de juiste samenstelling is voor verschillende mensen', legt de directeur van Mifood uit.

Meten met bloed

'Gepersonaliseerde voeding is een volgende stap in de ontwikkeling. Wat heb jij nu precies nodig met jouw genetische achtergrond in jouw huidige toestand? Dat willen we met een bloeddruppeltje gaan meten en daar jouw voeding op afstemmen. Dan kun je nog beter werken aan je weerstand en je algehele gezondheid', zegt Nolet.


Raymond Nolet ontwikkelt voedingsmiddelen gericht op de individuele gezondheid.
Raymond Nolet ontwikkelt voedingsmiddelen gericht op de individuele gezondheid. © Kiempunt Limburg

'Daarnaast moeten we gericht onderzoek gaan doen naar welke voeding bijdraagt aan het voorkomen van ziektes als Alzheimer of borstkanker. Naast het huidige onderzoek zouden er eigenlijk nog zes andere onderzoeken moeten lopen. Er is nog zoveel wat we niet weten.'

Kansen voor agrofoodsector

De directeur gelooft overigens niet dat alleen voor Mifood een toekomst ligt in gezonde voeding. Er zijn kansen genoeg voor de hele agrofoodsector. Daarom verhuurt het bedrijf het Nutritional Concepts Lab in Venlo voor pionierende producenten die hun product willen doorontwikkelen of nieuwe producten willen maken.

Ook is er een maag-darmsimulator van Healthy Eating & Food Innovation (HEFI), dus als bedrijven willen weten hoe hun product door het lichaam wordt opgenomen, kan dit worden onderzocht.

Inhoudstoffen

'Als je bijvoorbeeld veredelaar of teler bent, is het interessant als jij een product kunt maken dat aantoonbaar gezonder is. Dan is het zaak om allereerst het product dat je nu produceert, op bepaalde inhoudstoffen te gaan analyseren', legt Nolet uit.

'Wij vragen zelf nu al aan telers om op bepaalde stofjes door te veredelen om hun product in onze mixen te kunnen verwerken. Dat kan natuurlijk ook goed op initiatief van de telers zelf. We denken graag mee als dat gewenst is en garanderen geheimhouding', verzekert de directeur van Mifood.

Partnerships

'We hebben al veel ervaring opgedaan met productontwikkeling, dus bedrijven vinden het vaak handig om met ons te kunnen sparren. Dat kan zelfs tot nieuwe partnerships leiden.'

Kansen voor studenten en stagiairs

Mifood in Venlo heeft als doel het realiseren van een voedingsmiddel op basis van groente en fruit, waarbij een directe relatie kan worden gelegd met de individuele gezondheid. Directeur Raymond Nolet van Mifood doet een oproep aan studenten die interesse hebben in voeding en techniek: 'We zoeken altijd naar studenten en stagiairs die deze thematiek interessant vinden, omdat zij met een frisse blik naar de materie kijken en waardevolle input kunnen geven. De studenten krijgen op hun beurt de kans zich te verdiepen in een nieuwe richting die heel spannend is', zegt hij. 'De combinatie van techniek en voeding is sowieso nog vrij nieuw terrein, dus aantrekkelijk voor vrije denkers die ook willen pionieren, net als ik.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer