Melkveehouder%3A+%27Zuinig+met+voer+was+nooit+zo+belangrijk%27
Nieuws
© CRV

Melkveehouder: 'Zuinig met voer was nooit zo belangrijk'

Zuinig omspringen met voer was nooit zo belangrijk als nu, stelt melkveehouder Gerard Meerkerk uit het Drentse Emmer-Compascuum. Volgens hem wordt het steeds interessanter en betrouwbaarder om daaraan te rekenen en ermee te gaan werken om misschien wel het verschil te maken in de wereld.

Onlangs zijn bij Meerkerk dertig voerbakken geplaatst. Daarmee kan veeverbeteringsorganisatie CRV de individuele voeropname van de tweehonderd koeien tellende veestapel meten. Hiermee wil de coöperatie genetische variatie in voerefficiëntie blootleggen en de fokwaarden verder verbeteren. In totaal zijn op vijf bedrijven voerbakken geplaatst.

De genetische aanleg voor voerefficiëntie is met een erfelijkheidsgraad van 28 procent hoog, waardoor een melkveehouder door gericht fokken snel meters kan maken. De eerste verzamelde data laten een spreiding zien van 1,1 kilo melk per kilo droge stof tot 1,8 kilo melk per kilo droge stof. Dat betekent dat alleen al via fokkerij een besparing van op termijn 2 cent voerkosten per kilo melk.

Week van de voerefficiëntie

Van 16 tot en met 20 maart houdtCRV samen met partners – (ruw)voerbedrijven, accountantsbureaus en automatiseringsbedrijven – de ‘Week van de voerefficiëntie’. Elke dag zijn melkveehouders welkom om het verhaal over voerefficiëntie te horen via korte, interactieve workshops.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer