Prijsstijging+voeding+in+mei+hoogste+in+tien+jaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Prijsstijging voeding in mei hoogste in tien jaar

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent. Dat is nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst.

Een van de oorzaken is de verhoging van het btw-tarief, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een nadere analyse van de consumentenprijsindex. Na de eerste maanden van 2009 stegen de voedselprijzen alleen in januari 2013, september 2017 en april 2019 met een vergelijkbaar percentage als in mei 2019.

• Lees ook: PBL: voedselconsumptie kan derde duurzamer

Het lage btw-tarief werd januari 2019 verhoogd van 6 naar 9 procent. Deze verandering van het belastingtarief had een opdrijvend effect op de prijsstijging van voedingsmiddelen. De prijzen van voedingsmiddelen fluctueren doorgaans meer dan de consumentenprijsindex voor alle goederen en diensten.

Vlees en vis

Consumentengoederen en -diensten waren in mei gemiddeld 2,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van vlees en vis stegen bijna 5 procent op jaarbasis. Dit is de grootste prijsstijging in bijna anderhalf jaar tijd. De prijsstijging van brood en granen schommelt vanaf januari rond het hoogste niveau in tien jaar tijd.

De prijzen van zuivelproducten stegen dit jaar 3 procent en alle overige voedingsmiddelen werden gemiddeld meer dan 4 procent duurder. Groente en fruit waren 2,6 procent duurder. De prijzen van groente stegen, terwijl fruit juist goedkoper werd.

Groente en fruit

Huishoudens geven ruim 10 procent van hun consumptieve bestedingen uit aan voedingsmiddelen. Van de uitgaven aan voeding besteden consumenten het meeste aan vlees en vis, namelijk bijna 25 procent. Daarna volgen de uitgaven aan groente en fruit. Hier geeft men gemiddeld ruim 22 procent van het voedingsbudget aan uit.

In tien jaar tijd stegen de prijzen van voedingsmiddelen 14,5 procent. Dat is iets lager dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten van 16 procent. Groente en fruit stegen in deze periode het meest in prijs, namelijk met bijna 20 procent.

Snoepgoed

De prijsstijging van vlees en vis was in diezelfde periode met 18 procent ook bovengemiddeld. Zuivelprijzen stegen 16 procent en de prijs van brood en granen steeg 11 procent. Overige voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, sauzen en kruiden, waren 4,9 procent duurder dan tien jaar terug.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer