Kennisdialoog+rond+pachtgrond+in+Overijssel
Nieuws
© Twan Wiermans

Kennisdialoog rond pachtgrond in Overijssel

Er wordt in Overijssel nog dit jaar een kennisdialoog georganiseerd over het toepassen van chemische gewasbeschermingsmiddelen op provinciale pachtgrond. Een verbod vindt een meerderheid van Provinciale Staten vooralsnog te ver gaan.

Dat is de uitkomst van twee moties die eerder deze maand werden behandeld tijdens Statenvergaderingen. D66 en GroenLinks wilden dat de provincie voorrang geeft aan pachters die geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar kregen hiervoor onvoldoende steun.

Een motie van de PvdA die oproept tot een discussie, kreeg steun van een grote meerderheid. In de motie wordt om een discussie gevraagd over de toepassing van middelen als glyfosaat op pachtgrond. Deze discussie, in de vorm van een kennisdialoog tussen deskundigen, moet zich richten op de voor- en nadelen van de middelen en mogelijke alternatieven.


'Omgaan met grond als zorgvuldig rentmeester'

'Zowel vanuit het perspectief van 'ja, mits' als 'nee, tenzij'', aldus de PvdA, die stelt dat de provincie 'als een zorgvuldig rentmeester met haar gronden dient om te gaan en een voorbeeldfunctie heeft bij het toestaan van discutabele bestrijdingsmiddelen'.

De uitkomst van de kennisdialoog kan worden gebruikt voor een voorstel voor omgang met tijdelijke pachtgronden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer