Aandeel+pachtgrond+in+melkveehouderij+stijgt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aandeel pachtgrond in melkveehouderij stijgt

Melkveehouders in Nederland lijken steeds vaker te kiezen voor pachtgrond. Dat blijkt uit cijfers van accountantsbureau Alfa. Volgens het bedrijf heeft dat te maken met de alsmaar stijgende grondprijzen.

'Boeren gaan meer nadenken of deze grondprijzen nog wel verantwoord zijn om te investeren.' Het gemiddelde melkveebedrijf dat klant is bij Alfa, produceert 1.131.824 kilo melk met 121 melkkoeien en 65 stuks jongvee op 66 hectare grond. Opvallend is dat het percentage grond dat in eigendom is van de bedrijven, in een jaar tijd afnam van 57 procent naar 55,5 procent. Gemiddeld hadden de melkveehouders 1,4 hectare meer grond in gebruik. Het aandeel pachtgrond nam in een jaar tijd toe met 1,7 hectare.

Volgens marktmanager Hans de Bie is duidelijk te merken dat ondernemers anders tegen eigendomsgrond aankijken dan tien jaar terug. 'Toen moest grond eigendom zijn. Als de grondprijzen zo hoog blijven, is het niet meer financierbaar. Dan zijn de risico's te hoog.'


Kritieke melkopbrengst

Volgens Alfa is de investeringsruimte voor melkveebedrijven op dit moment beperkt. De helft van de melkveebedrijven heeft een kritieke melkopbrengst van 36 cent of meer. De Bie: 'Als je de groep van boven de 34 cent erbij pakt, is dat zelfs 80 procent van de melkveebedrijven. Je ziet hier de kwetsbaarheid van bedrijven voor een fluctuerende melkprijs. Dat betekent dat ondernemers variabele kosten aan moeten scherpen, vervangingsinvesteringen moeten uitstellen, kredietruimte uitbreiden of privé iets minder opnemen. Maar op de vaste kostenposten valt weinig te sturen. Vast is vast.'

De melkveebedrijven waarvan Alfa de cijfers heeft, hebben in de laatste vier kwartalen op procesniveau 1,35 euro per 100 kilo melk minder uitgegeven ten opzichte van een jaar eerder. Op een gemiddeld bedrijf is dit een besparing van 15.294 euro, vooral dankzij 0,94 euro lagere voerkosten.

Kosten diergezondheid

Volgens het accountantsbureau is er ook geld te besparen op het gebied van medicijnen en diergezondheidszorg. Die kosten zijn gemiddeld per bedrijf 13.922 euro per jaar. Maar er zijn grote verschillen tussen bedrijven. De beste 25 procent van de ondernemers die klant zijn bij Alfa, geven per jaar 7.440 euro uit, een besparing van bijna 6.500 euro per jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer