Grootschalige zeewierteelt bij windpark voor Zeeuwse kust

Het Belgische windpark Norther test samen met Stichting Noordzeeboerderij een zeewierboerderij in een windpark op zee. Volgens beide partijen is deze combinatie van windenergie met onderwaterteelt een wereldprimeur.

Grootschalige+zeewierteelt+bij+windpark+voor+Zeeuwse+kust
© Henk Riswick

Het windpark van Norther ligt 25 kilometer voor de kust van het Zeeuwse Westkapelle en het Belgische Zeebrugge. Tussen de 44 windmolens op het park zijn grote lege gebieden beschikbaar. Stichting Noordzeeboerderij wil die ruimte gaan gebruiken om zeewier te verbouwen. De test, die deze zomer begint, is op een schaal van ongeveer een hectare. De eerste oogst van het zeewier moet in de lente plaatsvinden.


Zeewier komt nu vooral uit Azië. In Europa is vanuit de voedingsmiddelenindustrie, horeca en supermarkten een groeiende vraag naar het product. In de Oosterschelde en op Texel produceren ondernemers al zeewier voor verschillende producten zoals thee, kruiden en pasta.


Eiwittransitie

Natuur & Milieu meldde begin vorig jaar op basis van een onderzoek dat grootschalige zeewierteelt op de Noordzee in 2030 net zoveel eiwit kan opleveren als 5,6 miljoen kippen. Onduidelijk is of hier de eieren of de kippen zelf mee worden bedoeld. Zo kan zeewier een rol spelen in de eiwittransitie: het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten op het bord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer