Zeewier+en+microalgen+als+voedselpotentieel+in+Europa
Nieuws
© Stichting Noordzeeboerderij

Zeewier en microalgen als voedselpotentieel in Europa

Het nieuwe Interreg 2 Zeeën-project met de naam ValgOrize gaat zoek naar hoe op een duurzame manier zeewier en microalgen zijn te kweken die geschikt zijn voor voedseltoepassingen op de Europese markt.

Twaalf partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië nemen deel aan het project. Het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) coördineert het onderzoek, dat met name op zoek gaat naar toepassingen met consistente kwaliteit en een aantrekkelijk smakenpallet.

Een gebrek aan kennis over de smaak van algen, aan betrouwbare aanvoer en aan kennis van wat de Europese consument lust, wordt het potentieel van zeewieren en microalgen momenteel nauwelijks benut in Europa. En dat terwijl ze een belangrijke rol kunnen spelen in het voedselvraagstuk.

Betere kennis

‘Europa wil duurzame voedselproductie, voedselproducenten willen een consistente en betrouwbare aanvoer van grondstoffen en consumenten willen voedsel dat goed smaakt’, vertelt coördinator Johan Robbens van ILVO. ‘Mits een betere kennis over de kweek en de smaak, passen algen perfect in dat plaatje.’

Terwijl wereldwijd ongeveer 90 procent van de algen gebruikt wordt voor voedseltoepassingen, is dat in Europa amper 9 procent. Algen bevatten veel essentiële componenten (zoals eiwitten, aminozuren, vetzuren en koolhydraten) en kunnen vers of gedroogd worden gegeten.

In Europa worden algen echter voornamelijk geassocieerd met biobrandstoffen en voeder. Bovendien is over de smaak, textuur, kleur en het aroma van algen nog maar weinig bekend. Het project, dat loopt tot eind 2021, moet daar verandering in brengen.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zondag
    20° / 10°
    40 %
  • Maandag
    17° / 12°
    70 %
  • Dinsdag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer