LTO Noord ziet perspectief voor zeewierteelt

LTO Noord ziet agrarische kansen voor zeewier, met name als bijdrage voor een gezonde melkveehouderij. Zo zou het voeren van zeewiersupplementen de methaanuitstoot van koeien substantieel kunnen beperken.

LTO+Noord+ziet+perspectief+voor+zeewierteelt
© Stichting Noordzeeboerderij

'De zee geeft ons zo een extra middel om klimaatdoelen te halen', stelt projectadviseur Gerben van Lenthe van LTO Noord. Hij is sinds een jaar nauw betrokken bij diverse innovatieve initiatieven rondom zeewier. 'Met klimaatinnovator BlueO2 hebben we onlangs een projectvoorstel ingediend bij de provincie Noord-Holland.'

Andere partners in dat onderzoeksproject zijn Wageningen Lifestock Research, Cono Kaasmakers en GreenPort NHN. 'De provincie zit overigens al langer op het spoor van zeewier, bijvoorbeeld door ECN de energiekansen te laten onderzoeken', zegt Van Lenthe.

Geïnteresseerden

Mede door die brede toepassingsmogelijkheden hebben veel meer partijen al langer interesse, waaronder NUON, NIOZ, Hortimare en Proeftuin Zwaagdijk. Veel van deze instanties zijn ook partner in de Noordzeeboerderij, een samenwerkingsverband om de ontwikkeling van de commerciële zeewierteelt verder te stimuleren.

'Dat zo'n breed spectrum aan sectoren hieraan deelneemt biedt extra kansen', meent Van Lenthe. 'Het zorgt voor meer draagvlak en tegelijk komt er veel expertise vrij. Dat is nodig om snel de potentie te laten zien met praktische voorbeelden met zeewier.'

Belangrijke opgave

Reductie van de methaanuitstoot is een belangrijke opgave voor de melkveehouderij. Van Lenthe: 'Proeven in Australië met roodwier laten enorme reducties zien.

'Die uitkomsten zijn niet een-op-een te kopiëren naar West-Nederland, maar bieden zeker aanknopingspunten om een vertaling te maken en nader onderzoek te doen naar onze omstandigheden hier direct grenzend aan de Noordzee.'

• Bekijk ook: Onderzoek duurzame zeewierteelt gestart

Scherp meedenken

Dit is een goed argument voor LTO Noord om ook in te stappen, vindt Van Lenthe. 'Vervolgonderzoek op basis van de Australische ervaringen is zinvol', zegt hij.

'We kunnen daarin dan scherp meedenken, zodat het voor onze sector goed wordt ingestoken met bureaustudies, rekenmodellen door Wageningen UR en praktijkproeven op de Dairy Campus. Misschien zelfs met een studiegroep voor melkveehouders die heil zien in zeewiersupplementen.'

GreenPort NHN volgt de ontwikkelingen nauwgezet. 'Kruisbestuiving wordt daar sowieso met succes toegepast. Duurzaamheid is een hoofdthema. In de zeewierteelt kan dat samenkomen. Het gewas is eiwitrijk en kan ooit een goede lokale vervanger worden voor soja die van ver wordt gehaald.'

Koppeling groene en blauwe activiteiten

Van Lenthe ziet meerwaarde in de koppeling tussen groene en blauwe activiteiten. 'Daarnaast is het interessant om een traditionele voedselketen te verbinden aan een nieuw segment. Met kennisdeling kan dat worden versneld. Er zijn voorbeelden nodig om belanghebbenden de duurzame kansen voor zeewier te laten verzilveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer