%27Door+regen+ligt+oogst+bijna+stil%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Door regen ligt oogst bijna stil'

Na de droogte is het nu in Nederland op veel percelen nat, vooral in Noord-Holland. 'De oogstwerkzaamheden liggen grotendeels stil en dat terwijl er nog veel poot- en consumptieaardappelen in de grond zitten.'

'In de Noord-Hollandse poldergebieden Schermer en Beemster hebben ze de hoofdprijs ontvangen. Daar is onlangs op één dag 60 tot 75 neerslag gevallen. In de afgelopen weken in totaal zo'n 150 millimeter', weet LTO-akkerbouwbestuurder Klaas Schenk uit Anna Paulowna.

De cijfers van het KNMI bevestigen dit. In Noord-Holland viel in de eerste zestien dagen van oktober zeker 100 millimeter en plaatselijk zelfs 160 millimeter, terwijl in heel oktober normaal gemiddeld 78 millimeter neerslag valt. In september viel de meeste neerslag in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe. Op veel plaatsen 125 tot wel 170 millimeter.

Maand achterlopen

Door de hoge neerslagcijfers loopt de oogst van aardappelen in delen van Noord-Holland ongeveer een maand achter, schat Schenk in. Bij de aardappelen gaat het in 60 procent van de gevallen om pootgoed. 'De export van pootgoed komt op gang, maar niet vanuit dit gebied', zegt de akkerbouwer uit de Kop van Noord-Holland.

Ook de oogst van uien en suikerbieten komt in het gedrang. Telers van zaaiuien hebben het inschuren veelal onderbroken. 'Akkerbouwers zijn sporadisch bezig met de oogst van uien en bieten. Bloembollen planten kan qua temperatuur van de grond goed, maar niet gezien de hoeveelheid vocht', zegt Schenk, die zelf nog niet veel schade heeft. 'Na deze week wordt het echt tijd dat het droog wordt.'

Wachten

Delphy schrijft in een nieuwsbrief dat aardappeltelers geduld moeten hebben en na regen niet overhaast moeten gaan rooien. Het adviesbureau wijst erop dat vooral op lichte grond kans is op versmering en dat moeten telers voorkomen. Wachten is daarom het advies.

De neerslagcijfers laten grote regionale verschillen zien. Zo hebben Oostelijk en Zuidelijk Flevoland minder regen gehad dan de Noordoostpolder. In de Noordoostpolder heeft vooral het noordelijke deel veel neerslag gehad. Tijdens de peenmiddag in Espel regende het vorige week woensdag meer dan tijdens de peenmiddag in Nagele.

Suikerbieten

Bij Suiker Unie merken ze ook in welke provincies de afgelopen weken de meeste regen is gevallen. 'Vooral in het noorden en noordwesten van het land is het in de afgelopen week erg moeizaam geweest om de rooiers aan de gang te houden. In enkele regio's was de voorraad suikerbieten minimaal', meldt de bietenverwerker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer