Eerst ontbijten bij de teler, dan kool oogsten

Twaalf jongeren helpen vollegrondsgroenteler Patrick Borst in Heerhugowaard de hele zomervakantie met de oogst van witte en rode kool. Voordat ze beginnen, schuiven ze altijd eerst aan voor het ontbijt in de kantine.

Eerst+ontbijten+bij+de+teler%2C+dan+kool+oogsten
© Dick Breddels

Borst werkt al jaren naar alle tevredenheid met schooljeugd in de vakanties en op zaterdagen. 'Deze groep jongeren wil heel graag werken. Dat is niet normaal. Als ik even wat minder werk heb, staan ze te popelen om weer aan de slag te gaan.'

Om de jongeren zo enthousiast te houden, zorgt de teler ervoor dat ze elke ochtend voordat ze beginnen met werken een ontbijt krijgen in de kantine. 'Ze moeten voldoende energie hebben en goed eten. Vroeger kwam het voor dat er kinderen bij waren die helemaal geen brood mee hadden, of te weinig. Dat gaat natuurlijk niet als je ook nog moet werken.'


Ei en grillworst

'Je bakt een eitje, haalt een grillworst bij de supermarkt en voor een paar euro ben je klaar. Iedereen is helemaal tevreden. En dat krijg je terug, de jongeren hebben zin om hier te werken. We geven ze hier normen en waarden mee. Niet zeiken, maar gewoon aan de gang gaan. Dat komt later weer van pas als je ander werk hebt', vervolgt de teler.De oogst begon twee weken geleden en is een week vroeger dan vorig jaar, vanwege het mooie weer. De kwaliteit van de kool bestempelt de teler als 'heel goed'. De prijzen zijn matig tot slecht, ze liggen op 10 tot 15 cent per stuk.


Te veel product

Borst vermoedt dat corona hiermee te maken heeft. 'Restaurants en horeca draaien nog niet goed. Er is te veel product voor de export. We kunnen het niet bij de supermarkten kwijt, want zij werken met contracten. De kool gaat onder andere naar Engeland, Duitsland, Spanje en Italië.'

Naast 12 hectare kool en een koolverwerkingsbedrijf, is er ook nog een melkveehouderijtak met honderd koeien. Borst runt het bedrijf met zijn broer en compagnon. Zijn vader helpt nog dagelijks mee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer