Boekingen boerencamping stijgen tot recordhoogte

De populariteit van kleinschalig kamperen en groepsaccommodaties neemt een enorme vlucht. Gedreven door zucht naar rust en ruimte om het coronavirus te vermijden, stijgt het aantal reserveringen op boerencampings tot recordhoogte.

Boekingen+boerencamping+stijgen+tot+recordhoogte
© Wim van Vossen

Dat bevestigen de Vereniging Kampeerboeren (Vekabo) en Stichting Vrije Recreatie (SVR) aan Nieuwe Oogst. Nadat premier Mark Rutte drie weken geleden het spoorboekje naar meer versoepelingen bekendmaakte, zag SVR direct een 'enorme opleving' van de interesse in het kamperen bij de boer.

Woordvoerder Bas van Mil van de brancheorganisatie: 'De reserveringen stijgen tot recordhoogte en ook het aantal donateurs bij de SVR neemt momenteel enorm toe. Mensen zijn duidelijk op zoek naar rustige, ruime kampeerplaatsen. En die vindt men op de SVR-campings.'


Kabinetsbesluit groepsaccommodaties

Voorzitter Ellen Kok-Hendriks van branchekoepel Vekabo bevestigt dit beeld. 'Naast kleine boerencampings, scoren ook de groepsaccommodaties, die eveneens vaak op boerenbedrijven gelegen zijn, buitengewoon goed.'

Ik ben niet bang voor het naseizoen, behalve als er een tweede coronagolf komt

Voorzitter Ellen Kok-Hendriks van branchekoepel Vekabo

Een direct gevolg van het kabinetsbesluit om ook weer kinderkampen en jeugdvakanties toe te staan, duidt de voorzitter. 'Het effect hiervan is dat we het hele hoogseizoen volgeboekt zijn', zegt ze over haar eigen bedrijf, maar geldt branchebreed. 'Dit gezien de honderden vaste jaarlijkse groepsvakanties die Nederland telt.'


De reserveerdrift is opvallend, vindt Kok-Hendriks en geldt ook voor vakantiehuizen en Bed en Breakfast-bedrijven. 'In Zeeland is er bijna geen plekje meer voor het hoogseizoen te krijgen, hoor ik terug van leden. Gasten zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is gegeven door het kabinet.'


Open douche en toilet cruciaal

Nu het sanitair weer open kan en mag, breken andere tijden aan, aldus Vekabo en SVR. Van Mill: 'Alle campings in Nederland hebben het door de coronamaatregelen heel moeilijk gehad. Zij zagen, in wat anders hoogtijdagen voor de sector zijn - Pasen, meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren - hun omzet enorm kelderen.'

De zegsman prijst de inzet van CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg, die namens alle kleinschalige boerencampings Kamervragen heeft gesteld over het eerder van het slot gooien van toiletten en douches. Een meesterzet, zo blijkt nu. 'Eigenlijk zou het sanitair pas op 1 juli open mogen, maar dankzij de inzet van mevrouw Van den Berg is de procedure in een stroomversnelling geraakt.'

De inzet van het CDA leidde er toe dat op alle campings het sanitair al op 15 juni geopend mocht worden. 'Zij is onze held', verklaart Van Mill namens de 1.200 aangesloten kleinschalige campings.


Effect op naseizoen

'We zagen al dat de boekingen per 1 juli enorm in de lift zaten en dat tal van campings het hele verdere seizoen vol zitten, maar door het naar voren halen van die datum, kunnen veel mensen zonder kinderen, voor het hoogseizoen uit, nog even gaan genieten van een paar rustigere weken in juni', duidt Van Mill.

Vekabo's Kok-Hendriks beaamt dit beeld en neemt alvast een voorschot op het naseizoen: 'Ook dan zullen mensen buiten de schoolvakanties om graag willen boeken. Ik ben daarom niet bang voor het naseizoen, behalve als er een tweede coronagolf komt. Maar dan wordt de hele samenleving geraakt.'


Meer ruimte bij boer

Dat er gemiddeld meer ruimte is te vinden op boerenbedrijven die actief zijn in de vakantiebranche, noemt ze een groot pluspunt in de huidige corona-misère. 'Dat geeft ons nu een extra boost en voordeel ten opzichte van andersoortige vakanties.'

'Mijd de drukte, is het nieuwe normaal', constateren beide koepels voor de kampeerbranche. 'Waar kan men dat beter doen dan bij onze kleinschalige campings op ons mooie platteland?', kopt SVR's Van Mill de bal zelf binnen. Kok-Hendriks: 'Nu eerst de focus op het hoogseizoen. Daarna zien we wel'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer