Voedselketen kraakt onder gevolgen coronacrisis

De coronapandemie ontwricht op steeds meer plaatsen de voedselketen. Europese boeren krijgen oogsten niet van het veld en in de Verenigde Staten (VS) worden varkens geruimd omdat de vleesverwerking stokt.

Voedselketen+kraakt+onder+gevolgen+coronacrisis
© ANP

Het tekort aan seizoensarbeiders speelt veel Europese boeren en tuinders parten. Niet alleen lockdowns en reisbeperkingen houden de 'handjes' weg van de oogst. Het zijn ook de medewerkers zelf die geen gezondheidsrisico willen lopen en de oogst van 2020 aan zich voorbij laten gaan.

In Italië zijn gedurende het oogstseizoen honderdduizenden Oost-Europeanen aan het werk. Doordat zij thuis nu blijven, liggen er landbouwproducten op de velden te rotten. Niet alleen zonde, maar ook desastreus voor de toch al wankele Italiaanse economie.

Illegale migranten

Het ministerie van Landbouw in Rome wil daarom illegale migranten inzetten. Als ze aan de slag gaan bij boeren, maken ze kans op een verblijfsvergunning. Het voorstel stuit echter op fel verzet van de rechtse oppositie.

In de Spaanse fruit- en groenteteelt is de nood ook hoog. De vele Marokkanen die daar in het oogstseizoen werken, mogen nu hun eigen land niet uit.

Burgers werven

Oproepacties om burgers te werven voor werk op het land bieden niet in alle landen soelaas. In Groot-Brittannië was het enthousiasme aanvankelijk groot, maar de benodigde dertigduizend seizoenswerkers werden bij lange na niet gehaald.

In Frankrijk is het een ongekend succes. Daar krijgen werklozen extra betaald boven op hun uitkering en schreven zich al 150.000 mensen in op een speciaal daarvoor opgerichte overheidswebsite. Ook in Spanje mogen uitkeringsgerechtigden de bijverdiensten bij boeren houden.

Vleesketen

In de vleesketen ontstaan steeds meer problemen, vooral in Noord-Amerika. In de VS bleken slachterijen hotspots voor het coronavirus. Het tekort aan medewerkers in slachterijen leidt er al toe dat varkens worden geruimd vanwege een gebrek aan verwerkingscapaciteit.

In paginagrote dagbladadvertenties waarschuwde topman John Tyson van vleesgigant Tyson Foods deze week voor het 'breken van de voedselvoorziening'.

Sluiting slachterijen

Tyson Foods, dat ongeveer honderdduizend werknemers in dienst heeft, sloot vorige week op last van lokale autoriteiten drie varkensslachterijen. De sluitingen volgden na onrust over de veiligheid van de medewerkers. Eén Tyson-slachterij werd gekoppeld aan 182 besmettingsgevallen. Naast Tyson sloten vestigingen van Smithfield Foods en JBS hun deuren.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de vleesverwerkers dwingen hun productie weer op te starten. Daarvoor beschermt hij ze onder meer tegen schadeclaims door medewerkers die op hun werk besmet raken met het coronavirus.

Brazilië en Canada

Ook in Brazilië en Canada zijn slachterijen tijdelijk gesloten. Samen met de VS zijn die landen goed voor 65 procent van de wereldwijde vleesproductie. Het gevolg van de problemen zijn recordstijgingen van de groothandelsprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer