NVWA+past+methode+aan+nadat+nerts+vergassing+overleeft
Nieuws
© Vimeo

NVWA past methode aan nadat nerts vergassing overleeft

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) past de werkwijze van vergassen aan, nadat dinsdag een nerts van een door het coronavirus getroffen bedrijf levend in de kadavercontainer is beland. De nerts werd hier vervolgens uitgehaald. Dierenactieorganisatie Animal Rights filmde dit. Om er zeker van te zijn dat de nertsen dood richting destructie gaan, gaan minder nertsen tegelijk in de gaskar.

Op het filmpje is te zien hoe een shovel kadavers in de container dropt. Vervolgens wordt de nerts eruit gehaald en weer terug richting stal genomen. Erwin Vermeulen, campagneleider van Animal Rights zegt hierover: 'Wij gaan ervan uit dat dit een regelmatig terugkerend verschijnsel is. Vergassing is een ineffectieve methode. Nertsen blijken na minuten in een gaskar nog steeds te leven.'Het filmpje is opgenomen bij een bedrijf in Gemert. Dit is het twintigste bedrijf waar het coronavirus is geconstateerd.


Eerste keer

Volgens een woordvoerder van de NVWA is dit de eerste keer dat het is misgegaan. Inmiddels zijn in totaal 850.000 nertsen op de getroffen bedrijven vergast. De woordvoerder benadrukt daarbij dat de nertsenhouder zelf de dieren vergast. 'We staan er wel bij. Om herhaling te voorkomen, is de instructie aangepast. Er gaan minder dieren tegelijk in de gaskar. Hierdoor zijn de dieren beter te zien, zodat nog beter kan worden vastgesteld dat alle dieren zijn overleden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer