Opnieuw+besmetting+nertsen+met+corona
Nieuws
© Michiel elands

Opnieuw besmetting nertsen met corona

Bij een nertsenbedrijf in Gemert is een besmetting met het virus SARS-CoV-2 vastgesteld, het virus dat corona veroorzaakt. Het gaat om een bedrijf met zevenduizend moederdieren. Een bedrijf in de buurt heeft mogelijk ook te maken met een besmetting. De definitieve uitslag voor dat bedrijf wordt binnen enkele dagen verwacht.

De besmetting en de verdenking zijn aan het licht gekomen door middel van het monitoringssysteem waarmee wekelijks dieren worden getest op het virus. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu negentien nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard en is er een verdenking. Op de achttien bedrijven waar eerder corona werd vastgesteld, zijn alle dieren geruimd. Vanwege het besmettingsrisico is er een landelijk vervoersverbod van nertsen van kracht. Ook geldt er een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat corona overgaat van nerts op mens. Deskundigen gaan ervan uit dat op twee bedrijven aannemelijk een besmetting van nerts op mens heeft plaatsgevonden.


Medewerkers met corona

Medewerkers met Covid-19-verschijnselen mogen niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en moeten zich laten testen. Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod hun activiteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer