Cumela: 'Vergroot pakkans diefstal gps-apparatuur'

Branchevereniging Cumela roept korpsbeheerders en de politiek op om meer aandacht te besteden aan het opsporen van internationale bendes die gps-apparatuur stelen.

Cumela%3A+%27Vergroot+pakkans+diefstal+gps%2Dapparatuur%27
© John Deere

De teller bij Cumela-bedrijven staat voor 2019 en 2020 op ruim 2 miljoen euro schade door weggeroofde apparatuur voor precisielandbouw. Dit is het werk van goed georganiseerde criminele bendes die door het buitengebied trekken. Honden worden verdoofd en moderne alarmsystemen worden omzeild.


Sinds 2019 volgt Cumela nauwlettend de diefstallen in de sector. 'Uit de gegevens die wij via onze leden verzamelen, blijkt dat in 2019 en 2020 bij ruim veertig agrarische loonbedrijven voor ruim 2 miljoen aan schade is ontstaan. Stijgende verzekeringspremies zijn hier niet in meegenomen. De landelijke schadecijfers zijn nog veel groter, want diefstalcijfers van niet-leden of agrarische bedrijven zijn hier niet in meegeteld', zegt Gerwin Otten, coördinator veiligheid buitengebied binnen Cumela.


Veiligheid buitengebied

Cumela maakt zich grote zorgen over de veiligheid in het buitengebied. 'Veel van onze leden en ondernemers hebben een familiebedrijf in het buitengebied en wonen bij het bedrijf. De diefstallen hebben daardoor een grote impact op het hele gezin. Je kunt je voorstellen hoe groot de schrik is als je honden vergiftigd zijn en de trekkers leeggehaald', zegt Otten.

De brancheorganisatie doet een duidelijk appèl op de politiek om de veiligheid in het buitengebied weer te vergroten en de politie herkenbaar terug te brengen. Otten: 'Zeker 's avonds is er te weinig politiecapaciteit in de buitengebieden. De aanrijtijden zijn te lang. De capaciteit zal opgeschaald moeten worden om de pakkans te vergroten.'

Cumela vraagt iedereen in het buitengebied alert te zijn op verdachte auto's en personen overdag en 's avonds. Zie je iets verdachts? Maak een foto of film en meld dit bij de lokale politie. Heb je een camera aan huis of bedrijf? Meld deze dan aan bij camera in beeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer