Overheid+ziet+aandacht+voor+brexit+verslappen
Nieuws
© Dirk Hol

Overheid ziet aandacht voor brexit verslappen

De aandacht die Nederlandse ondernemingen hebben voor de gevolgen van de brexit, is weggezakt. Dat concludeert de overheid na een onderzoek onder vierhonderd bedrijven.

Uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat bedrijven minder op de hoogte en minder voorbereid zijn op de gevolgen van de brexit en de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk dan in 2019.


In februari 2020 is de brexit in een nieuwe fase beland. Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten en onderhandelt nu met de EU over de nieuwe relatie. Gedurende de afgelopen drie jaar waren ongeveer vier op de vijf bedrijven (82 procent) die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, redelijk tot zeer goed op de hoogte van de brexit. Maar dit aandeel is in 2020 gedaald tot ongeveer de helft (49 procent).

Bedrijven treffen ook minder voorbereidingen voor de brexit. Ten opzichte van vorig jaar zijn er minder bedrijven die zich een beetje tot in zeer grote mate voorbereiden (gedaald van 76 procent naar 60 procent). Het aantal bedrijven dat goed is voorbereid, is nagenoeg gelijk gebleven (32 procent in 2019 naar 31 procent 2020).


Brexit en corona

Ondanks de coronacrisis blijven bedrijven de ernst van de brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk inzien. Ongeveer een derde van de bedrijven met een (in)directe relatie ziet de brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk nog steeds als een probleem voor het bedrijf.

Een kwart van de bedrijven met een directe relatie (25 procent) en een kleiner deel van de bedrijven met een indirecte relatie (17 procent) menen dat de brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk vanwege de coronacrisis een klein probleem is geworden.

Ongeveer een derde van de bedrijven met zowel een directe als een indirecte zakenrelatie met het Verenigd Koninkrijk verwacht dat er dit jaar een verlenging van de overgangsregeling komt. Bijna een kwart van de bedrijven (23 procent) met een directe relatie met het Verenigd Koninkrijk denkt dat er een zeer beperkt akkoord wordt gesloten en 14 procent denkt dat het niet lukt om afspraken te maken voor het einde van het jaar.


Overgangsperiode loopt af

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven geen verlenging te wensen. De EU en het Verenigd Koninkrijk hadden hiertoe gezamenlijk moeten besluiten voor 1 juli. Hiermee is nu zekerheid dat de overgangsperiode op 31 december zal aflopen. Er is binnen het terugtrekkingsakkoord geen mogelijkheid meer om tot verlenging over te gaan. Wel hebben de onderhandelaars besloten om in de komende vijf weken de gesprekken de intensiveren.


Ondernemers hebben nog tot 31 december 2020 om zich voor te bereiden op de nieuwe relatie en situatie. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. Voor tips, meer informatie en de brexitscan kunnen ondernemers terecht op Brexitloket.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer