Britse+boeren+willen+geen+chloorkip
Nieuws
© Wiermans

Britse boeren willen geen chloorkip

De Britse boerenbond NFU eist dat de huidige voedselstandaarden maatgevend zijn bij het sluiten van handelsovereenkomsten door de regering van premier Boris Johnson. Amerikaanse chloorkippen en andere omstreden productiemethoden moeten taboe blijven.

Dat zei voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union (NFU) deze week tijdens het jaarcongres van haar organisatie in Birmingham. Ze oogstte veel bijval bij haar leden. Die vrezen dat Johnson geneigd is om, in ruil voor profijtelijke handelsovereenkomsten, toe te geven op voorschriften voor voedselveiligheid en dierenwelzijn.

Britse boeren en tuinders zijn nu gehouden aan de relatief strenge Europese eisen op dat gebied. Ze willen dat ook zo houden om het consumentenvertrouwen niet in gevaar te brengen. Maar dan mogen soepeler importregels niet voor oneerlijke concurrentie zorgen.

Geen overheidscontroles

'In de VS en andere landen ontbreken vaak overheidscontroles op wat bij ons als basisvoorwaarden worden beschouwd in de voedselproductie. En in Japan, Australië, China, Canada, Brazilië, Maleisië en India is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar toegestaan', betoogde Batters.

Ze benadrukte dat het niet alleen gaat om bekende voorbeelden als de chloorkip. 'Het betreft een veel breder principe. Britse boeren eisen dat er geen voedselproducten ons land binnen gaan komen die niet aan de algemeen erkende basisstandaarden voldoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer