Britse+boeren+dringen+aan+op+handelsdeal+met+EU
Nieuws
© Tesco

Britse boeren dringen aan op handelsdeal met EU

Britse boeren dringen bij de eigen regering aan op een vrijhandelsverdrag met de EU. Een ‘no deal’ brengt grote onzekerheid en een hevige concurrentiestrijd met andere derde landen met zich mee. Een miljoen Britten steunen hun boeren.

Een brexit zonder handelsdeal pakt rampzalig uit voor Britse boeren, zegt voorzitter Minette Batters van de Nationa Farmers Union (NFU). Batters was afgelopen week een van de deelnemers aan het webinar ‘Farmers need to trade’ dat LTO Nederland organiseerde in samenwerking met Europese en Britse landbouworganisaties.

• Lees ook: Britten willen importtarief op agrarische producten

Indien Brussel en Londen er niet uitkomen, valt de handel met Groot-Brittannië vanaf 1 januari onder de tarieven van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Als gevolg daarvan kunnen Britse handelaren tegen dezelfde tarieven zaken doen met aanbieders uit bijvoorbeeld Zuid- en Noord-Amerika.

Britse boeren vrezen dan een hevige concurrentiestrijd met de goedkopere agrarische producten uit die landen. Hiervan gaan ook de Europese boeren die aan het VK leveren last krijgen. Dit kan onder meer schadelijk zijn voor de vlees-, zuivel- en suikerprijzen.


Afzet verdampt

Tegenover de hogere Britse WTO-tarieven zal de EU ook hoge heffingen invoeren voor Britse producten. Vooral de Britse schapenhouders maken zich daarover grote zorgen. Niet alleen zullen zij worden geconfronteerd met concurrentie vanuit Nieuw-Zeeland en Australië, hun eigen afzet in de EU verdampt dan.

De NFU is ook bezorg over de lagere productiestandaarden in de landen waarmee boeren straks wellicht moeten concurreren. Ruim een miljoen Britten steunden een petitie waarin de NFU de Britse regering opriep vast te houden aan de huidige EU-normen.


Sanitaire eisen

Plaatsvervangend Brits ambassadeur in de EU, Katrina Williams, verzekerde de deelnemers aan het webinar dat het VK de hoge voedselstandaarden wil beschermen. Het VK wil ook voorkomen dat een ongelijk speelveld ontstaat met de EU. Léon Faassen, LTO Nederland bestuurder met de portefeuille Internationaal, vestigde de aandacht op de eisen aan dier- en plantgezondheid. Ook al lukt het om importtarieven en quota te voorkomen, dan nog komen er straks inspecties aan de grens en mogelijke sanitaire eisen.

De brexitonderhandelaars van de EU en het VK hebben aangekondigd het tempo van de gesprekken komende maanden op te voeren. De inzet daarbij is nog steeds tarief- en quotavrije handel. Behalve met de EU werkt het VK ook aan handelsverdragen met de VS, Nieuw-Zeeland, Australië en Japan. Maar de EU is verreweg de grootste handelspartner van het VK.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer