Sluiting Tönnies raakt ook Nederland

De problemen bij slachterij Tönnies in Duitsland nemen toe. Het aantal besmettingen onder personeel is de 1.500 gepasseerd en op de locaties van Tönnies in de Beierse plaatsen Bamberg en Kempten wordt sinds vrijdag ook niet meer geslacht. Dit heeft ook gevolgen voor Nederland.

Sluiting+T%C3%B6nnies+raakt+ook+Nederland
© ZLTO

De grootste slachterij van Tönnies, in Rheda-Wiedenbrück, werd woensdag 17 juni al gesloten vanwege een grote uitbraak van corona onder het personeel. Uit coronatesten onder medewerkers bleken 400 van de 500 uitslagen positief. Inmiddels zijn ruim 6.500 mensen getest bij het bedrijf. Vanwege de uitbraak hebben de autoriteiten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen de versoepeling van de lockdown voor inwoners in de omgeving van Gütersloh teruggedraaid op dinsdag 23 juni.

Het stilvallen van de slachtingen in Bamberg en Kempten heeft te maken met de sluiting van de hoofdvestiging in Rheda-Wiedenbrück. De dieren die in Beieren worden geslacht kunnen nu niet voor verdere verwerking naar de hoofdlocatie. Tönnies-dochter Tican Fresh Meat in Denemarken kampt met hetzelfde probleem. Deze locatie accepteert voorlopig geen varkens meer.


Achterstand bij slachten

Het afleveren van varkens aan slachterijen staat door de uitbraak van corona onder druk. In Rheda-Wiedenbrück worden wekelijks ongeveer 140.000 varkens geslacht. Een op de zeven Duitse varkens wordt in Rheda-Wiedenbrück geslacht. Er is nu een achterstand bij het slachten van dieren.

Dat heeft ook gevolgen voor Nederlandse varkenshouders. Per week worden normaal tussen de 30.000 en 35.000 Nederlandse varkens in Duitsland geslacht. Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal Nederlandse varkens per week. Het overgrote deel gaat naar Tönnies. 'Nederlandse handelaren mogen nu nog maar de helft leveren', vertelt marktkenner Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk. 'Voor de meeste varkens wordt een plek gevonden bij een andere Duitse slachterij, een kleiner deel blijft nu in Nederland.'


Te weinig slachtcapaciteit

Maar niet voor alle varkens is plaats. Al een paar weken lang blijven de varkens langer op de bedrijven. Ten Thije: 'Het slachtgewicht neemt toe. Veel slachterijen slachten minder dan gewoonlijk, vaak op 80 procent. De snijcapaciteit is beperkter doordat personeel verder van elkaar af moet staan. Er is wel doorgeslacht op zaterdagen, maar dat heft het probleem niet volledig op. In Nederland geldt dan bovendien dat er voldoende personeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aanwezig moet zijn.'

Duitse slachterijen hebben normaal gesproken wat meer reservecapaciteit dan de Nederlandse, weet Ten Thije. 'Maar je ziet nu dus dat die ruimte in Duitsland is weggevallen. Ik verwacht nog steeds geen problemen zoals we die eerder in de Verenigde Staten zagen. Maar varkenshouders hebben wel te maken met hogere kosten en varkens die minder opleveren.'


Biggenmarkt

Het grootste probleem verwacht Ten Thije de komende periode echter voor zeugenhouders op de biggenmarkt. 'Daar gaat het knellen omdat voor de biggen minder plaats is. De doorstroming richting de vleesvarkensbedrijven stokt. Vooral overcomplete koppels met beertjes blijven liggen. In de afgelopen week verdwenen er ook Duitse kopers van de markt', zegt de marktkenner.

'Nu het slachten fors wordt teruggebracht, bestaat de terechte angst dat ze de komende weken zelf met biggen blijven zitten, omdat er geen plaats vrijkomt', vervolgt Ten Thije. 'Dit zorgt nu al voor veel minder afzet. Dus ook mooie Duitslandwaardige koppels met borgen dreigen boven de markt te komen hangen.'


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Ten Thije verwacht dat de huidige prijsniveaus voor biggen op termijn niet stand zullen houden. 'Zeker niet als de vleesvarkens goedkoper worden. Deze week blijven de prijzen nog gelijk. Noteringen zullen in Duitsland op korte termijn nog nauwelijks een krimp geven. Maar het instrument 'dan maar geen toeslag' zal al snel worden gehanteerd.'


Andere bedrijven

In Duitsland worden varkens van varkensbedrijven in Noordrijn-Westfalen die normaal naar Rheda-Wiedenbrück zouden gaan, doorgestuurd naar de bedrijfslocaties in Sögel en Weißenfels van Tönnies. Volgens ingewijden is dat echter niet genoeg. Varkens moeten ook naar slachterijlocaties van andere bedrijven om verdere achterstand te voorkomen.

Duitse varkenshouders verwachten problemen als Rheda-Wiedenbrück voor langere tijd dicht blijft. Secretaris-generaal Bernhard Krüsken van de Deutschen Bauernverbandes riep de overheid en Tönnies vorige week al op om de sluiting zo kort mogelijk te laten duren en boeren niet de dupe te laten worden van de sluitingen. De belangenbehartiger vreest lagere prijzen voor de varkens en hogere kosten, omdat varkens langer moeten worden doorgevoerd. Daarnaast kan sluiting van de slachtlocaties volgens hem slecht uitpakken voor het dierenwelzijn.

Het familiebedrijf Tönnies is een belangrijke speler in de Europese vleesproductie, met vestigingen in Duitsland, Polen, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer