Tweede+Kamer+stemt+voor+lager+slachttempo
Nieuws
© Twan Wiermans

Tweede Kamer stemt voor lager slachttempo

De Tweede Kamer wil het slachttempo in Nederlandse slachterijen verlagen. Moties van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Tjeerd de Groot (D66) behaalden een meerderheid.

Hoeveel het slachttempo omlaag moet en tot hoe lang de verlaging van de snelheid moet duren, is niet benoemd in de motie van Ouwehand. De Groot bepleit in zijn motie dat de beperking van de slachtcapaciteit in de slachthuizen (financieel) niet ten koste mag gaan van pluimvee- en varkenshouders. En ook niet van het dierenwelzijn.

Volgens de Kamerleden zijn er grote risico's voor de volksgezondheid, door de gevoeligheid van slachterijen voor verspreiding van corona. Voor de veiligheid van de medewerkers is het volgens hen noodzakelijk om de slachtsnelheid terug te brengen. Maar door sluiting dreigt er wel een tekort aan slachtcapaciteit, met als risico overvolle stallen en dierenwelzijnsproblemen.


Regie Schouten

De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Carola Schouten de regie neemt om de verdere verspreiding van het coronavirus in de vleesindustrie tegen te gaan. Wat Schouten met de aangenomen moties gaat doen, is nog niet duidelijk.

Het aannemen van de moties komt op een moment dat de slachtcapaciteit van slachterijen onder druk staat. Met name in Duitsland zijn er problemen doordat meerdere locaties van Tönnies zijn gesloten vanwege uitbraken van het coronavirus. Dit heeft ook gevolgen voor Nederlandse varkenshouders. Ongeveer 10 procent van de varkens gaat normaal gesproken naar Duitse slachtlocaties. Veel slachterijen hebben al een iets kleinere slachtcapaciteit dan gebruikelijk, vanwege extra corona- en hygiënemaatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  20 %
Meer weer