Eerste symptomen vergelingsziekte in bieten

De eerste verschijnselen van vergelingsziekte zijn zichtbaar in bietenpercelen, meldt het bieteninstituut IRS.

Eerste+symptomen+vergelingsziekte+in+bieten
© Haijo Dodde

Dat vergelingsziekte opduikt, is geen verrassing. Het IRS heeft eind april de eerste overschrijdingen van de schadedrempel van de groene bladluizen gezien. Sinds een week zijn de eerste verschijnselen van vergelingsziekte zichtbaar in bietenpercelen.

Planten met vergelingsziekte kunnen solitair voorkomen op een bietenperceel of in scherp afgeronde plekken. In het begin worden de planten lichter van kleur en vervolgens kleuren zij geel. Het schadebeeld lijkt dan sterk op magnesiumgebrek. Bij vergelingsziekte zijn de aangetaste bladeren dikker, brozer en voelen leerachtiger aan dan bij magnesiumgebrek.

Alleen jongere bladeren kleuren geel

Bij planten die zijn aangetast door vergelingsziekte, kleuren alleen de bladeren geel die jonger zijn dan het blad waarop de infectie heeft plaatsgevonden. Zo is te herleiden wanneer de infectie heeft plaatsgevonden.

In veel percelen zullen planten met vergelingsziekte zichtbaar zijn. Met het uitvoeren van bespuitingen is het namelijk nooit haalbaar om infecties te voorkomen. De bespuitingen zorgen er alleen maar voor dat de plekken met vergelingsziekte relatief klein blijven, doordat bladluizen zich dan niet vermenigvuldigen en verspreiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer