Bestrijding+groene+perzikluizen+in+bieten+nodig
Nieuws
© Han Reindsen

Bestrijding groene perzikluizen in bieten nodig

Bij een aantal tellingen in Zeeuws-Vlaanderen en Friesland is de schadedrempel voor groene perzikluizen overschreden. Op die percelen moeten telers een bestrijding uitvoeren.

Voor andere percelen is het nu opletten, waarschuwt Suiker Unie. Dat betekent dat bietentelers extra aandacht moet schenken aan het tellen van perzikluizen in het eigen perceel. Bij het overschrijden van de schadedrempel wordt het risico op verspreiden van het vergelingsvirus groot. De vergelingsziekte kan tot wel tientallen procenten opbrengstderving veroorzaken.


Uit de verschillende regio's komen nog steeds berichten over voorkomen van insectenvraat. Voor zwarte bonenluis lijkt het of de populatie vooral in het Oosten afneemt. In het Westen treft Suiker Unie nog steeds diverse percelen aan waar behoorlijk zwarte bonenluis op de bieten zit.

Buitje regen

De hogere temperaturen van de laatste dagen doen de bieten goed. In het afgelopen weekend viel er lokaal in het Oosten en Midden van het land regen van betekenis. Voor veel percelen zou een buitje welkom zijn. De onkruidbestrijding verloopt over het algemeen goed. Het ziet er naar uit dat aardappelopslagbestrijding in de suikerbieten dit jaar weer het nodige handwerk vraagt.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer