IRS+komt+met+bladluiswaarschuwingsdienst
Nieuws
© IRS

IRS komt met bladluiswaarschuwingsdienst

Vanaf mei 2019 zal er een nieuwe bladluiswaarschuwingsdienst van het onderzoeks- en kenniscentrum IRS operationeel zijn. Deze moet telers helpen om vergelingsziekte in bieten te voorkomen.

De beheersing van vergelingsziekte is een van de grootste uitdagingen in de bietenteelt. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen die worden overgebracht door bladluizen. Door bladluizen te bestrijden is uitbreiding van vergelingsziekte in een perceel te voorkomen.

'De druk van vergelingsziekte is de laatste twintig jaar laag geweest door het gebruik van neonicotinoïden, maar het virus is nog volop in ons land aanwezig. Dit betekent dat we de situatie in 2019 zeker niet moeten onderschatten', aldus het IRS.

Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door drie verschillende virussen: BYV, BMYV en BChV. De schade kan oplopen tot wel 50 procent. De nieuwe waarschuwingsdienst moet de schade door vergelingsziekte beperken.

Bladluizen tellen

Wekelijks worden van 1 mei tot en met 15 juli op 75 bietenpercelen bladluizen geteld. Op een digitale kaart van Nederland maakt het IRS inzichtelijk waar de schadedrempels zijn overschreden. Op deze manier weten telers en adviseurs in welke gebieden alertheid is geboden.

Als de schadedrempel is overschreden, is het advies om (afwisselend) te spuiten met Tippeki, Pirimo of Calypso.

• Bekijk een pdf van de presentatie over de waarschuwingsdienst van het IRS

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer