Beheersing vergelingsziekte bieten nieuwe uitdaging

Door het verbod op neonicotinoiden komt er een nieuwe uitdaging bij voor de suikerbietensector: de beheersing van vergelingsziekte, dat overgebracht wordt door bladluizen.

Beheersing+vergelingsziekte+bieten+nieuwe+uitdaging
© IRS

Het verbod gaat op 19 december van dit jaar in. Het IRS wijst er op dat het nieuwe insecticide in het pillenzaad (Force) alleen maar werkt tegen bodeminsecten. Dit betekent dat bladinsecten, waaronder bladluizen in 2019 en later, op andere manieren moeten worden beheerst. Daarom heeft het IRS onlangs teeltadviseurs uitgenodigd bij de vergelingsziekteproef in Westmaas.

Na de uitleg bezochten de aanwezigen het perceel en kon iedereen zelf de resultaten van de diverse gewasbeschermingsmiddelen bekijken. Teppeki, Pirimor en Calypso hadden allemaal een goede werking, maar de werking was wel minder dan het object waarin speciaal pillenzaad (Sombrero) was gebruikt.

Bladluizen tellen

Een belangrijke conclusie van het proefveldbezoek was dat wekelijks tellen (en herkennen) van bladluizen in suikerbieten belangrijk is om tijdig in te grijpen met insecticiden zodra schadedrempels worden overschreden.

Daarna is het van belang om een gewasbeschermingsmiddel te kiezen die natuurlijke vijanden spaart. Hiervoor zijn Teppeki en Pirimor het meest geschikt. 'Het gebruik van pyrethroïden in de bieten is daarom niet aan te bevelen', aldus het IRS.

Schade

Bestrijding van tripsen, aardvlooien en bietenvliegen dient dus alleen te gebeuren als deze insecten aanwezig zijn en schade wordt verwacht. 'Bestrijding van deze insecten met pyrethroïden kan later in het seizoen resulteren in een hogere bladluisdruk en dus een hogere druk van (en mogelijke schade door) vergelingsziekte', benadrukt het IRS.

Vergelingsziekte kan leiden tot een 50 procent lagere suikeropbrengst. Het is te herkennen aan de oranjegeel gekleurde bladeren. De bladeren voelen vaak leerachtig aan en symptomen komen voor in haardjes op een perceel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer