Toename vergeling suikerbieten

Zeeuwse akkerbouwers hebben na jaren weer meer last van vergelingsziekte in hun suikerbieten. Volgens ZLTO is het een groot probleem, dat veroorzaakt is door het recente Europese verbod op zaadcoating met neonicotinoïden.

Toename+vergeling+suikerbieten
© Han Reindsen

Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door luizen die de bietenplanten aantasten. Het gewas verzwakt of sterft af. De ziekte kan tot wel tientallen procenten opbrengstderving veroorzaken. De vergelingsziekte kwam de laatste jaren nog zelden voor, dankzij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met daarin werkzame stoffen uit de groep van neonicotinoïden.

Vorig jaar april stemden de EU-lidstaten in met het voorstel van de Europese Commissie om zaadcoating met neonics in te perken. Ook Nederland stemde voor het verbod, dat in 2018 is ingevoerd. De Nederlandse akkerbouwsector sprak zich fel uit tegen het besluit.

Verantwoordelijkheid

Alternatieven, zoals veldbespuitingen, zouden namelijk slechter zijn voor het milieu. Een poging van de sector om het middel te behouden, mislukte. Ook EU-landbouwcommissaris Phil Hogan wilde dat deze mogelijkheid voor de suikerproductie behouden zou blijven. Maar het dossier viel niet onder zijn verantwoordelijkheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer